X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy z grilla

Szaszłyk z kurczaka grillowany

Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka, indyka lub kapłona
  • 100 g zielonego ogórka, cukinii, papryki lub bakłażana
  • 1 łyżka majeranku i oregano lub tymianek
  • sok z 1 cytryny lub 100 ml białego wina
  • ew. pół ugotowanej na półmiękko cukinii
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pierś kroimy w kostkę o boku 3 cm, ogórek, cukinię, paprykę, kukurydzę lub bakłażana w plastry (w przypadku bakłażana, plastry solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny, by puścił gorzki sok). Mięso przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, oregano lub tymiankiem, zalewamy olejem i sokiem z cytryny lub winem. W takiej zalewie mięso może dojrzewać nawet 48 godzin. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyk na zmianę z warzywami, polewamy pozostałą marynatą i opiekamy ze wszystkich stron, aż się równomiernie zrumieni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również