X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Karkówka z grilla lub z patelni

Składniki

  • gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g)
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę majeranku, cząbru, tymianku, mielonej papryki (dobieramy przyprawy według naszych upodobań)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z mamałygą przypieczoną na grillu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również