X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Cantuccini – Włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z regionu Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrusowy, cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub np. kawie. W wersji spolszczonej polecam moczyć w mleku.

CANTUCCINI – Włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g -150 g cukru np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g migdałów najlepiej w skórce
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Cantuccini

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub np. za pomocą robota planetarnego. Najlepsze będzie mieszadło w kształcie litery „K”.

Krok 2:

Następnie z powstałego ciasta uformuj trzy ruloniki o średnicy około 3-4 cm, następnie delikatnie je spłaszcz. Spłaszczone rulony przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3:

Piecz 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe placki pokrój ukośnie na mniejsze ciasteczka. Następnie dopiekaj dodatkowe 15 minut w 170 °C.

Poczekaj aż wystygną i można jeść lub przełożyć do puszki, ewentualnie słoika. Mi najlepiej smakują zamoczone w kawie lub mleku. Włosi natomiast takie ciastka najczęściej jedzą moczone w słodkim ciężkim winie podobnym do naszego miodu pitnego.

Cantuccini

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również