X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowaneWołowina, Cielęcina

Pomidory faszerowane wołowiną

Pomidory faszerowane wołowiną to świetny pomysł na lekki rodzinny obiad. Często nadziewamy różne warzywa: paprykę, cukinię czy np. ziemniaki. Przy wyborze zapominamy o cudownych, soczystych, słodkich pomidorach a niesłusznie. Te warzywa/owoce bez wątpienia idealnie nadają się do faszerowania, łatwo się je wydrąża, mają niezwykłe wartości smakowe i w sezonie są wyjątkowo tanie.

Pomidory faszerowane wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 8 dużych jędrnych pomidorów
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu do steków i burgerów, ja używam Roleskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 garście tartej mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 2:

Pomidory umyj pod bieżącą wodą. Odetnij czapeczki, następnie wydrąż środki (uważaj aby nie przedziurawić skórki). Miąższ pozostaw jako składnik farszu.

Krok 3:

Na oliwie podsmaż mięso mielone z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj starte na tarce: marchew, korzeń pietruszki, cukinie, następnie smaż na średnim ogniu 5 minut. Po tym czasie wsyp posiekany czosnek, oraz wydrążony miąższ pomidorów, smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół”. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, następnie dodaj sos do steków i burgerów, posiekaną natkę pietruszki oraz prażony sezam. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.

Krok 5:

Pomidory nafaszeruj, wierzch posyp startą mozzarellą, następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut.

Pomidory faszerowane wołowiną mogą być samodzielnym daniem. Jeśli zrezygnujemy z mięsa staną się kapitalną wegetariańską potrawą lub dodatkiem do głównego dania. Pamiętaj, że pomidory najlepiej smakują późnym latem. Możesz wtedy sięgnąć po różne rodzaje i kolory. Nadzienie przygotuj zgodnie z moim przepisem lub np. po swojemu, śmiało nie pogniewam się 😉

Więcej przepisów na faszerowane warzywa znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również