X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na ciepło

Chlebek czosnkowo – ziołowy

Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂 Świetnie sprawdzi się również na pikniku, czy np. grillu. Jeśli chcesz możesz posypać chlebek serem, ale to może już wariacja na kolejny boski przepis. 

Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru np. białego
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże pokrusz, następnie wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.

Krok 2:

Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3:

W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, następnie dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokrój w pasy szerokości 5 cm.

Krok 5:

Pasy składaj w „harmonijkę”, następnie układaj je w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Jeśli nie masz okrągłej foremki użyj prostokątnej lub kwadratowej. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut.

Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj np. z sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego. Bez wątpienia idealne połączenie smaków. 

Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jadlam i bardzo mi smakował.Właśnie robię po raz pierwszy. Proszę trzymać kciuki!

  2. Super przepis. Chlebek wyszedł przepyszny. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł okropnie tłusty. Teraz daję do ciasta jedynie łyzkẹ stołową oliwy a do nadzienia 3 płaskie lyzki masła i jest super pulny anie tłusty. Po wierzchu smaruję roztrzepanym jajkiem

  3. Witam, czy robił może ktoś ten chlebek w robocie planetarnym? Jeżeli tak to jak długo wyrabiać?

  4. Cześć. Czy pieczenie z włączoną funkcją pary będzie sprzyjać temu chlebkowi?

  5. Chlebek jest rewelacyjny, ja dodaję zamiast bazyli koperek i natkę pietruszki, super połączenie. Polecam każdemu

  6. Zamiast pasków zrobilam malutkie kuleczki nadziewane masełkiem, to co zostało z masełka „powciskalam” pomiędzy kuleczki. Wyszlo pyszne

  7. Chce zrobic większą porcje, na tortownice 30cm. Podwoić składniki? I ile wydłużyć pieczenie?

  8. Chce upiec większy chleb-tortownica 30. Podwoić składniki? Ile dłużej pięć?

  9. Ten chlebek jest rewelacyjny ! Zawsze robiony wedle przepisu , a za każdym razem mam wrażenie , że smakuje coraz lepiej…
    Chyba , że moja miłość do niego jest większa i większa .

  10. Czy mozna wyrobione ciasto przechowac na nastepny dzień.? A jak tak to prosiłabym mały instruktaż.

    • Z ciastem drożdżowym jest tak, że bardzo rośnie nawet w lodówce. Może porostu w nocy „wyjść” z formy. Możesz gotowe surowe ciasto drożdżowe szczelnie zawinąć w folie spożywczą i zostawić na noc w lodówce.

  11. ważne, pod tortownice dać blaszkę do piekarnika, bo masełko lubi z nie wylecieć

  12. Witam-czy chlebek ziołowy można zrobić z mąki orkiszowej pełnoziarniste?
    Czy trzeba modyfikować ilość składników( np.wody)?

    • Nigdy nie przygotowywałem tego przepisu z takiej mąki, wiec nie jestem pewny efektu. Pozdrawiam

      • Da się
        Ja dziś właśnie zrobiłam z maki pełnoziarnistej i też wyszedł super

  13. Najlepszy! Gości u mnie zarówno na codzień jak i na każdej imprezie. Polecam

  14. Czy mogę zastąpić mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą lub orkiszową?

    • Nie robiłem tego chlebka z inną mąką, ale myślę, że z orkiszową powinien wyjść równie pyszny.

  15. Chlebek przepyszny, cudownie miękki w środku a chrupiąc na zewnątrz. Aromatyczny od ziół. Ręcznie wyrabiany.

  16. Ten chlebek jest pyszny! Kolejny raz robię według przepisu, zawsze wychodzi obłędnie! 🙂

  17. Zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł przepyszny. Chrupiąca góra, mięciutki jak puch środek ze wspaniałym, aromatycznym nadzieniem. Cudo! Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis.

  18. Chcialabym go zrobic w wersji bezglutenowej. Da się zamienic mąkę pszenną na kukurydzianą? Czy trzeba zmienic jakos proporcje?

  19. Przepychota idealny na spotkania ze znajomymi, grilla lub leniwe wieczory z dobrym jedzeniem

  20. Jej, dziękuję za ten przepis, chlebek PRZEPYSZNY, wszyscy się zajadali Pozdrawiam

  21. Mega pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znika z talerza w w ciągu minut Naprawdę polecam ten przepis

  22. Chlebek wyszedł przepyszny, to masełka dodałam posiekane czarnej oliwki. Rewelacja ☺️

  23. Chlebek jest przepyszny. Zastanawiam się czy wyszedłby w wersji na słodko z twarogiem czy marmoladą?

  24. Genialny pomysł na przystawkę, dodatek do tak naprawdę wszystkiego. Sam również smakuje doskonale

  25. Wspaniały przepis. Prosty w wykonaniu a efekt – ? -zadowoli każdego
    Do grilla, czy z sałatką grecką- rewelacja!

  26. Panie Jakubie wspaniały przepis, szybki, prosty, no i smaczny. Chlebek udał się znakomicie, pachnie super czosnkowo, bo go tam dużo dowalilam,. Nic tylko piec. Polecam

  27. Średnio raz w tygodniu robię ten chlebek. Znika w prędkości światła. Polecam go serdecznie

  28. Nie radzę używać formy tortownicy – masło wycieknie. Uważajcie, zostało to przetestowane -niestety na mnie. Lepiej naczynie żaroodporne albo forma do tarty.

  29. Panie Jakubie, czy chlebek można piec w naczyniu żaroodpornym? Może wyłożyć je papierem do pieczenia? Niestety nie mam żarnej formy, ani blaszki.

  30. Chlebek za każdym razem wychodzi znakomicie, ciasto przy wyrabianiu jest mega elastyczne i pięknie wyrasta.Polecam serdecznie !!!

  31. Przepis jest świetny, przyjemny w wykonywaniu, chlebek wychodzi przepysznie i robi wrażenie na domownikach. Polecam!

  32. Absolutnie magiczny przepis: tak precezyjny, że nie może się nie udać. Składniki najprostsze z możliwych, a chlebek wychodzi przepyszny i niezwykły! Polecam*

  33. Chlebek jest przepyszota niebo w buźce kto nie jadł koniecznie musi go spróbować, w naszym domku zagości na dłużej, po prostu pyszności

  34. Rewelacyjny!!:-) bardzo dziękuję za przepis…:-)
    Mój 3 latek i 6 latka go uwielbiają!:-) No i mąż,który nienawidzi pietruszki ani bazyli !:-) a to ogromny plus,że Chociaż tu mogę to „przemycić”:-)

  35. Chlebek jest przepyszny i został zjedzony jeszcze ciepły ☺️ Z przydatnych wskazówek wybierzcie mniejsza blaszkę i długo wyrabiacie ciasto aż będzie sprężyste

  36. Panie Jakubie, chlebek naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, ale czy po uformowaniu i włożeniu do foremki nie powinien trochę podrosnąć pod ściereczką kuchenną? Od razu wstawia Pan do piekarnika?

  37. Pyszny chlebek,który zawsze się udaje Robiłam parę razy i za każdym smakówał wyśmienicie Idealnie dobrane proporcje robią dobra robotę ,jesz i nie możesz przestać ❤️

  38. Bardzo łatwy przepis a jaki przepyszny chlebek! Zdecydowanie polecam!

  39. Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !

  40. Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂

Sprawdź również