X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneWielkanocWołowina, Cielęcina

Ozór wołowy w sosie koperkowym Macieja Kuronia

Święta, święta i po świętach! Wspominam bez wątpienia tatrzańskie pejzaże, czysty, biały śnieg i pierwsze zwiastuny wiosny. W tym tygodniu proponuję dojadanie resztek. Przede wszystkim niezastąpiony bigos. No i przy okazji coś z podrobów. Kiedyś uważano, że kaszankę jedzą tylko psy, co w niczym nie zmienia faktu, że po świniobiciu pieczołowicie zagospodarowywano wszystkie resztki: solono słoninę, robiono wspomnianą kaszankę, salcesony, w polskiej tradycji popularność zyskały również flaki, uważane według Times’a za jedną z najobrzydliwszych potraw na świecie. Proponuję bez wątpienia jedną z najbardziej polskich potraw „podrobowych”, czyli ozór wołowy w sosie koperkowym.

Ozór wołowy w sosie koperkowym Macieja Kuronia

Składniki:

  • ozór wołowy – ok. 1,5 kg
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • po 8 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • sól
Sos koperkowy
  • pęczek koperku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze umyty ozór włóż do wrzątku z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych, następnie gotuj godzinę.

Krok 2:

Po godzinie włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę. Przypraw solą i pieprzem, następnie gotuj kolejne 30 minut.

Krok 3:

Po trzecie przygotowuj sos. Koperek opłucz i nożem oddziel łodyżki, których użyj do sosu, od piórek, które odłóż do posypania mizerii i ziemniaków.

Krok 4:

Z masła i mąki sporządź białą zasmażkę. Następnie dodaj stopniowo 2 szklanki zimnego wywaru z ozora. Chwilę gotuj z łodyżkami koperku. Zestaw sos z ognia, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wymieszaj ze śmietaną.

Krok 5:

Ugotowany, miękki ozór wyjmij z wywaru i po ostudzeniu obierz ze skóry. Pokrój w dość grube plastry, włóż je do sosu i podgrzej, a następnie ułóż na półmisku. Podaj z ziemniakami z wody albo puree i mizerią. Na koniec ozór polej sosem, a ziemniaki i mizerię posyp koperkiem.

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również