X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto ze śliwkami

Fajnie natura to wszystko wymyśliła, że nie mamy wysypu świeżych warzyw i owoców w jednym miesiącu, a przez pozostały czas jemy tylko warzywa korzeniowe i np. jabłka, które dobrze się przechowują. Zawsze czekam na maj szparagi, pyszne pomidory, na czerwiec, pyszne truskawki i maliny i czekam na jesień kiedy pod dostatkiem mamy jabłek, gruszek i śliwek. Staram się zawsze nasycić produktami, które są nam dane w czasie, który właśnie przeżywamy. Tutaj załączam link do sezonowego kalendarza warzyw i owoców, w którym znajdziecie dokładną rozpiskę kiedy możecie się spodziewać świeżych warzyw i owoców.  Ostatnio Bogusia upiekła nam pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Tym razem postanowiła przygotować obłędne ciasto ze śliwkami i waniliową pianką. Powiem Wam, że to ciasto z kremem to sztos! Tylko szkoda, że tak szybko się kończy.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

SPÓD:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

KREM:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 350 g śliwek lub innych owoców sezonowych najlepiej miękkich ponieważ dobrze komponują się z kremem
  • 150 g cukru

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń szczelnie w folię i umieść w zamrażarce. Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika, gdyż pod ciastem mogą powstać pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb „góra-dół”.

Ciasto ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń szczelnie w folię i umieść w zamrażarce. Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika, gdyż pod ciastem mogą powstać pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb „góra-dół”.

Krok 2:

Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Następnie stopniowo, cały czas mieszając mikserem dodawaj suchy budyń, tak, aż powstanie lśniąca gęsta piana.

Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony spód. Rozprowadź go dokładnie, aby równomiernie pokrył całą powierzchnię ciasta.

Krok 3:

Na kremie ułóż pokrojone śliwki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb „góra-dół”.

Ciasto z kremem idealnie nadaje się na jesienne wieczory, ponieważ smak śliwek to kwintesencja tej pory roku.
Jeśli szukasz podobnych deserów mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

Serwetki które widzicie na zdjęciu pochodzą z firmy POL-MAK >>tu<< możecie zobaczyć jakie mają ładne wzory.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ciasto fantastyczne. Zakochałam się w nim. Wyglada wykwintnie i smakuje oględnie. Polecam bo robi się szybko. Tu nic nie ma skomplikowanego.Wart królewskiego stołu.

  2. Ciasto ze śliwkami super ,smaczne i przepis z właściwymi proporcjami, dziękuję

  3. Ciasto obłędne, dałam odrobinę mniej cukru zarówno do masy budynkowej jak i ciasta, jak dla mnie BOMBA!

  4. Super ciasto, wyszło mi dokładnie takie jak na waszym zdjęciu, a w smaku pszepyszne. Bardzo mi się podoba ta biała pianka pomiędzy spodem a górą. Dzięki niej ciasto prezentuje się fajniej niż zwykłe kruche ze śliwką, mniam.
    Asia

  5. ile ma być mąki 2,5 szklanki to za mało informacji powinna być waga albo na stronie przeliczniki.
    Ciasto jest pyszne piekłam w sobotę ,dzisiaj powtórka ,posypałam śliwki cynamonem było mega dobre tylko z ta mąka mam problem ,proszę o info ile gram mąki

    • Beato,
      Postaram się w najbliższym czasie dodać taką informację.
      To odwieczny problem, podać wagę, nie każdy wagę ma…
      Czy szklanki, a każda szklanka teraz inna…
      Może faktycznie podać przelicznik i będzie spokój.
      Dziękuję bardzo za radę i pozdrawiam.

Sprawdź również