X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wywaru (może być z kostki)
  • sok z 1 cytryny lub 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól, cukier
  • ew. 125 ml śmietany

Sposób przygotowania

Buraki, jak zwykle gotujemy lub jeszcze lepiej, pieczemy w piekarniku bez obierania. Po ostudzeniu obieramy je i szatkujemy na tarce, według upodobań drobnej lub grubej. Następnie obieramy cebulę, kroimy ja w drobną kostkę i smażymy na maśle. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej mąkę, wlewamy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy buraczki, posiekany ząbek czosnku i przyprawy: cukier, sól, a na końcu sok z cytryny lub wino. Mieszamy. Jeżeli chcemy dodajemy jeszcze do buraczków śmietanę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam te buraczki, zdecydowanie najlepszy przepis, ja z niego już od dawna korzystam, z książki Pana Macieja, jeszcze raz polecam przepis 🙂

Sprawdź również