X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Wereszczaki – Mazury

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 150 g słoniny
  • 500-600 ml zakwasu na barszcz albo rosołu
  • 2 kromki (50 g) razowego chleba
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz mielony i w całych ziarnach

Sposób przygotowania

Schab kroimy w kostkę, solimy i smażymy razem z pokrojoną w paseczki słoniną. Układamy podsmażone mięso i wytopioną słoninę w rondlu zalewamy zakwasem buraczanym lub rosołem, dodajemy po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy, a właściwie dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dosypujemy do sosu utarty chleb razowy i dusimy , teraz już bez przykrywki aż sos się zagęści. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również