X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Łopatka w sosie kminkowym

Składniki

  • 600 g łopatki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżeczek kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sporządzamy mieszankę z soli, pieprzu, posiekanego czosnku, papryki, majeranku i 2 łyżeczek kminku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 3-24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C aż do miękkości, podlewając sosem. Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę kminku i pokrojoną w kostkę cebulę - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Mięso kroimy w plastry, sos przecieramy i polewamy nim mięso. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami z wody albo puree.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również