X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZupy

Letnia zupa z młodych warzyw

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 mały pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 mała cukinia do 300g
  • 1 marchewka ok 100g
  • 1 pietruszka do 100g
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również