X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Spaghetti z sosem pesto

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • sól
Sos Pesto
  • szklanka listków świeżej bazylii
  • ćwierć szklanki listków świeżej melisy
  • 2 łyżki matki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • pół szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • szklanka oliwy
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • ewentualnie do smaku: sól cebulowa albo ziołowa

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos pesto. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z musztardą oraz oliwą i miksujemy ze wszystkimi składnikami sosu. Spaghetti gotujemy 8-10 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Cytrynę myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Makaron odcedzamy, wykładamy do miski i polewamy sosem. Nakładamy na talerze z cząstkami cytryny (goście mogą wycisnąć z nich sok i polać nim potrawę) oraz gałązkami bazylii. Podajemy z białym winem. Uwaga: przygotowany sos możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również