X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kaczka pieczona Macieja Kuronia

Kaczkę można zrobić na wiele sposób, w całości, można ją podzielić na części, upiec, usmażyć. Kaczka też bardzo lubi się z owocami, zarówno świeżymi jak i suszonymi, np. z jabłkami, pomarańczami, śliwkami. Genialnie smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej i smażonych buraczków. Ja dzisiaj mam dla Was klasyk. Kaczka pieczona Macieja Kuronia to prosty w przygotowaniu i fantastyczny w smaku przepis. Potrzebujecie tylko kilka składników żeby powtórzyć to danie w swoim domu. 

Kaczka pieczona Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kaczka w całości 
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól np. himalajska
  • świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Kaczkę dokładnie myjemy, następnie osuszamy przy pomocy ręczników papierowych.

Krok 2:

Kaczkę dokładnie nacieramy solą, pieprzem, następnie suszonym majerankiem.

Krok 3:

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 180° przez około 90-100 minut. Średnio liczymy 40 minut pieczenia, na każdy kilogram wagi. Jeśli jednak po tym czasie mięso nadal będzie oporne dla widelca to piecz kaczkę kolejne 20 minut. 

Kaczkę możesz podać np. z kaszą gryczaną i smażonymi buraczkami lub sałatką z buraków. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook oraz na moją grupę.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również