X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak cytrynowo-miodowy Macieja Kuronia

Kurczak cytrynowo-miodowy smak słodko kwaśny. Uwielbiam takie kombinację w kuchni. Danie zasmakowało też moim dziewczynom, wiec na pewno zostaje wpisane do naszego menu. I z wielką przyjemnością dzielę się z Wami przepisem mojego taty. Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Kurczak cytrynowo-miodowy Macieja Kuronia

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki miodu np. lipowego
  • 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy)
  • 1 łyżka oleju np. słonecznikowego
  • cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
  • 250 g makaronu np. wstążki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem natnij na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć.

Krok 2:

Przygotowuj sos: miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Włóż piersi do szklanego naczynia i zalej sosem, przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 4:

W woku lub np. rondlu rozgrzej olej i usmaż na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodaj pozostały sos i duś pod przykryciem około 5 minut.

Na koniec posyp ziołami i udekoruj paskami skórki cytrynowej. Podawaj na makaronie, wcześniej ugotowanym w osolonej wodzie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również