X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbWielkanoc

Pierś z indyka duszona z warzywami

Szybki, pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś z indyka duszona z warzywami z dodatkiem chleba razowego. Danie bardzo proste w przygotowaniu, a składniki dostaniesz w każdym pobliskim sklepie. Przepis bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie, a przez szybkość i łatwość w przygotowaniu wrócisz do tego dania jeszcze nie jeden raz. 

Pierś z indyka duszona z warzywami 

Składniki:

  • 600 g piersi indyka lub np. z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu np. drobiowego
  • gruba kromka ciemnego chleba bez skórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Na połowie oliwy podsmaż pierś z indyka, pokrojoną na 4 równe plastry, po 3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj warzywa. Marchewkę i selera pokrojonego w duże słupki i cebulę pokrojoną w cząstki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Następnie dolej wywar i duś pod przykryciem przez 35-40 minut.

Krok 3:

Zdejmij z ognia i odlej do miski pozostały wywar. Dodaj miąższ z chleba razowego, następnie resztę oliwy.

Krok 4:

Zmiksuj na gładką masę. Polej mięso i warzywa powstałym sosem i podawaj np. z ćwiartkami pomidorków.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również