Jak piec Pizze ???
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
korbusd23
Początkujący


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 3

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 3:20 pm    Temat postu: Jak piec Pizze ??? Odpowiedz z cytatem

Witam musze upiec pizze, przepis mam ponoc bardzo dobry(jak ktos bedzie chcial moge podac) problem w tym ze nie wiem jak ustawic piekarnik, slyszalem ze pizza powinna sie piec krotko ale w bardzo wysokiej temperatuze moj piekarnik ma max 250*C czy nalezy tez wlaczyc termoobieg na rysunku na kuchni jest do wyboru gora grzanie dol grzanie i w srodku smigielko to chyba termoobieg, ale jest tez smigielko w koleczku i ni w zab nie wiem jak to poustawiac i jak ja piec bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pewex
Szef Kuchni


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 137
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
jezeli masz przepis na cienkie ciasto a nie grube to ja poprosze :)
oraz na sos równiez chetnie sie załapię :)

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korbusd23
Początkujący


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 3

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepis:

1/ 1/3 szklanki wody
3 szklanki maki
2 luzeczki cukru
1/ 1/4 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/ 1/2 lyzeczki drozdzy instant


To wszystko wyrobic i odstawic na 45 minut az wyrosnie, woda powinna byc ciepla ok 30*C. Ponoc ten przepis jest z z Pizza Hut.

Na sos niestety nie mam.


Piec nalezy w temp 250*C ok 13 minut. Az boki sie zaczna rumienic. Smacznego ja wlasnie bede ja piekl zobaczymy co wyjdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek
Gość





PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak drożdże to po co proszek do pieczenia! jak najmniej chemii.
jeśli chodzi o pieczenie pizzy, to niestety w domu nie da się tego zrobić.
pizzę piecze się w temp. ok 300 stopni. a niestety nasze kuchenki domowe osiągają najwyżej temp. 250. i w tym jest cały ból. chyba że ktoś posiada
profesjonalny piec to ma szansę na prawidłowe pieczenie. co do termoobiegu, to bym odradzał , gdyż grozi to spaleniem wierzchu. tak
więc niestety musimy się zdać na nasze 250 stopni jako max. pzdr
Powrót do góry
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

..

Ostatnio zmieniony przez Gama dnia Wto Lut 21, 2006 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
terenia
Kucharz


Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 76

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o rany
Ty wogóle nie słuchaj miśka
da sie w domu zrobić pizze
pyszną i cudowną
piekarnik na maxa i 10 min, bez obiegu i jest pyyychhhhhaaaaa


_________________
http://tereniac.blog.onet.pl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
zadumana
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 06 Cze 2005
Posty: 519

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobra pizza wychodzi w termoobiegu.
Mam dużą mikrofalę z termoobiegiem, która zastępuje mi piekarnik. Rozgrzewam na max. Potem piekę w samym termoobiegu - mikrofale wyłączone. Jest świetnie i nic się nie pali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podobno przydaje sie kamień do pieczenia :)

ja piekę bez
temperatura na max + termoobieg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Lut 10, 2006 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja pieke 20-30 minut na 190 stopni i jest bardzo pycha

ciasto banalnie proste - drozdze, woda, oliwy lyzka, maka, sol i szczypta cukru

a sos z rozdziabanych pomidorow z puszki+czosnek, tymianek, sol, oliwa
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek
Gość





PostWysłany: Pią Lut 10, 2006 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy ja napisałem, że pizza w kuchence domowej nie wyjdzie, ani czy
będzie niesmaczna ?! napisałem , że nigdy nie będzie taka jak z pieca
o temp 300 stopni, ani jak z pieca opalanego drewnem, ani jak pieczona
na kamieniu.! i mogę się założyć z każdym. a w 10 min , to można upiec
albo małą pizzunię, albo z ciastem o grubości 1mm. pzdr
Powrót do góry
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Pią Lut 10, 2006 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... misiek nie denerwuj się Shocked ... nie jesteś "na topie" ... teraz jest taki "trend" ... mrożone z kartonika do mikrofali Laughing Laughing Laughing PYCHA Laughing Laughing Laughing , ...
... a co poniektórzy się dziwią ... dlaczego w jednej restauracji obiad kosztuje 20 zł a w innej 100 n ... bo w tej gdzie drożej to "zdziercy" są Idea

pozdrawiam serdecznie Very Happy
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gość






PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 2:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewex napisał:
witaj
jezeli masz przepis na cienkie ciasto a nie grube to ja poprosze :)
oraz na sos równiez chetnie sie załapię :)

pozdrawiam


Przepis na ciasto cienkie .... sprawdzony przez setki uzytkowników kamienia do pizzy "Pizza Stone":
PRZEPISY NA CIASTO I SOS

CIASTO NA PIZZĘ :
(porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)

Składniki :
- 1 kg mąki pszennej „500”
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 0,5 l. letniej wody
- 20 g drożdży

Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Niewykorzystane „kulki”z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!

SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.
pobrane z www.pizzastone.pl
Powrót do góry
terenia
Kucharz


Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 76

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ta pizza, którą pokazałam była pieczona w piekarniku, jakieś 10 minut - cienka jest - to prawda, ale taka podobno jest lepsza n
nie była mrożona, tylko ręcznie bardzo długo wyrabiana przez Alę i wyrastała pół dnia n

Mamy taką pizzernię w mieście, gdzie pizze przygotowują na zamówienie i pieką w piecu na drewno - takim specjalnym do pizzy

Jak dla mnie (i nie tylko mnie) - nie ma różnicy. Chodzi o to, co ta pizza będzie miała na górze i jak będzie doprawiona


ALE CO JA SIE TAM ZNAM n

W końcu nie jestem żadnym snobem, to nic o życiu nie wiem n
_________________
http://tereniac.blog.onet.pl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misiek
Gość





PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nieprawda ! każdy z nas jest w jakimiś ułamku snobem, i ty też.ale ad rem ,problem polega na jedzeniu i porównywaniu tych samych dań z różnych miejsc. i wtedy można dopiero poczuć różnicę.i określić która np, pizza jest lepsza .identycznie z winem. trzeba morze wina wypić z różnorodnych miejsc świata, i te dobre, i te trochę słabsze. a wtedy będzie można powiedzieć, że wyczuwam różnice, wyczuwam niuanse, wiem już, które wino jest dobre, a które słabe. poza tym odrobina snobizmu, ze szczyptą dekadencji zawsze wyjdzie nam na dobre. zawsze wtedy równamy ciut w górę, a nie ciut w dół. pzdr
Powrót do góry
jacekkoper.ejot@wp.pl
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 36

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tereniu niestety ale z tą temperaturą to misiek ma rację a rewelacyjna jest pieczona w 360 stopniach n n n
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma szans, żeby w domu wyszła taka pizza jak z prawdziwej pizzerii.
Domowa będzie smaczna, ale daleko jej bedzie do prawdziwej , wyciągniętej z pieca opalanego drewnem.

a stosowanie koncentratu do sosu to pomyłka.


Tereniu piszesz:
Chodzi o to, co ta pizza będzie miała na górze i jak będzie doprawiona

podstawą dobrej pizzy jest własnie ciasto a nie to co lezy na wierzchu.
Dobra pizza obroni sie sama, nie potrzebuje niewiadomo czego na wierzchu i niewiadomo jakiego doprawienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pewex
Szef Kuchni


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 137
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Lut 13, 2006 11:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gama napisał:

a stosowanie koncentratu do sosu to pomyłka.


Skoro tak czekam na propozycje ? ;]

Sprawdziłem jeden z produktów knora a mianowicie pizze! Wydawało mi sie, ze poslugiwanie sie drozdzami w kuchni to już nie lada sztuka stad ten pomysł. Co do ciasta jakie jest w pudełeczku mozna mieć ogrom zastrzeżęń, ale za to sos pachnie i smakuje nieźle. Stąd moje poszukiwania przepisow poniewaz z natury mam mieszane uczucia co do produktów w formie instant.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Pon Lut 13, 2006 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewex, po prostu pomidory z puszki.
moga być zmiksowane, ale nie muszą

od biedy moze być i przecier pomidororwy, ale ewg mnie jest za rzadki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Lut 13, 2006 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zamiast koncentratu zima maozna uzyc pomidorow w puszce - bo te co sa w sklepach nie smakuja niestety teraz pomidorami

najlepiej wybrac jakas wloska firme - najlepiej takie podluzne - bez skory
albo rozgniesc widelcem albo zmiksowac

smak jest o niebo lepszy od koncentratowych produktow pseudopomidorowych

do tego przyprawy - bazylia, tymianek albo oregano
co kto lubi
czosnek
sol
pieprz
oliwa

dobrysos do pizzy to nie magia

a drozdzy w kuchni bac sie nie nalezy
dla mniej odwaznych sa drozdze instatnt Very Happy
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Pon Lut 13, 2006 2:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisałem już o tym kilkakrotnie, ale teraz powtórzę, podpisując się tym samym pod Urszulą i Gamą. Zimą używam podczas pokazów oraz w mojej domowej kuchni:
a- przetworów pomidorowych własnej roboty (mam specjalne sosy do pizzy i szaszłyków)
b- pomidorów w puszkach - w całości lub w kawałkach bez skórki.
Latem w mojej kuchni obowiązkowo goszczą "prawdziwe" pomidory, które dojrzewały i wygrzewały się na słońcu.
Co do pizzy robionej w domu muszę powiedzieć, że moje dzieci bardzo ją lubią, chociaż zgadzam się z tym, że najlepsza jest pizza pieczona w specjalnym piecu. Tym niemniej na bezrybiu i rak ryba, więc moi domownicy nie gardzą namiastką pizzy domowego wyrobu, jeśli zawiera ona dobre, świeże dodatki i wyborny domowy sos n
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PAMPKIN
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 17
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Sro Lut 15, 2006 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja pizza wygląda tak:

Ciasto:
1 kg mąki 650,
0,5 litra wody lekko podgrzanej w czajniku (miedzy 30-50 stopni),
20 do 30 gram drożdży,
2 czubate łyżki cukru,
1 czubata łyżka soli.
i około 80-100 ml oliwy.

Sos (wersja zimowa):
- puszka pomidorów,
- 4 łyżki oliwy,
- 1lub 2 łyżeczki bazylii,
- 1lub 2 łyżeczki oregano,
- 1lub 2 łyżeczki tymianku,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- pieprz kajeński (szczypta),
- suszona papryczka chili świeżo mielona.

Zaznaczam, że nie należy się bać robić ciasto na pizze, mój przepis jest bardzo „na oko”, ale to jest tak proste danie, że raczej zepsuć je to dopiero trzeba być mistrzem. Ciasto robię na dwa sposoby:

1. Rozpuszczam drożdże w odrobinie ciepłej wody i zostawiam na 30 min., a resztę sypkich składników mieszam ze sobą. Poczym dodaje resztę wody i mieszam, a po upłynięciu 30 min. dodaję drożdże. Całość mieszam i zostawiam na stole około 10 min. Ciasto wyrabiam „łapą” i dodaję odpowiednia ilość oliwy, aby odchodziło od ręki. Zostawiam w ciepłym miejscu na 2h. Wałkuję na 5 mm warstwę i nakładam na blachę wysmarowaną olejem. Poczym ciasto smaruję delikatnie oliwą tak tylko, aby zaznaczyć jej obecność, a później smaruję ciasto w/w sosem. Farsz pizzy pozostawiam upodobaniom gości!
2. Mieszam wszystkie sypkie składniki, czyli: mąkę, cukier, sól, drobno pokrojone drożdże i mieszam intensywnie. Zalewam ciepłą wodą (ja używam wody Eden z dystrybutora) i wyrabiam ręką ciasto, gdy zaczyna „pachnieć” drożdżami jeszcze bardziej mocno je wyrabiam. Dolewam porcjami oliwę patrząc, aby ciasto zaczęło odchodzić od rąk i wyrabiam. Jak będzie gotowe, czyli dłonie będą czyste to odstawiam na 1 do 2 h w ciepłe miejsce. Po czym wałkuję na 5 mm warstwę i nakładam na blachę wysmarowaną olejem. Ciasto smaruję delikatnie oliwą tak, aby znów znaczyć tylko jej obecność, a później smaruję ciasto w/w sosem. Farsz pizzy pozostawiam upodobaniom gości lub swojemu widzimisie!

Ta wersja jest lekko lepsza.

A zwykły piekarnik rozgrzewam do 250 na godzinę przed pieczeniem pizzy i wychodzi całkiem blisko "płyty szamotowej".

Życzę smacznego!

PAMPKIN
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Joasia
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 21
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 12:57 pm    Temat postu: moja tez dobra:) Odpowiedz z cytatem

ja tam pieke pizze tak:

3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
3 dag drożdży
szczypta soli
3 łyżki oleju

Wymieszać, wyrobić, na blachę!

Do tego najlepszy jest dip czosnkowy:
200ml jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
sporo czosnku
można dodać koperek albo inne posiekane ziółka
Wymieszać wszystko w shakerze, odstawić na chwile do lodówki.

Pyyychaaaa, mówie Wam. W dodatku szybkie:)
Pozdrawiam - J.
_________________
amatorski kuchcik:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tu czegoś nie rozumiem. Pizza- dip czosnkowy ? Co to za zestawienie,
o co tu chodzi ?.
Powrót do góry
Joasia
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 21
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze źle sie wyraziłam: chodziło mi o dodatek do pizzy - moim zdaniem jest lepszy niz keczup - nazwij to sosem jak chcesz:) Laughing
_________________
amatorski kuchcik:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 8:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

keczup do pizzy? n
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Joasia
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 21
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czemu nie?:) n
_________________
amatorski kuchcik:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no jakos moj zoladek robi wolty na sama mysl walniecia keczupu na pizze albo czegos w tym stylu... zawsze mnie fascynowalo podawanie keczupu do czegos co w Pizzy Hut nazywaja pizza n

dla mnie pizza to ciasto+sos pomidorowy+ ser+ ewentualnie tunczyl albo szynka albo inna drobnica i szlus
w domu do swojej pizzy nie daje keczupu
jak ktos poprosi, to musi liczyc sie z dostaniem butelka keczupu w czache n
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Joasia
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 21
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urszula: w takim razie sie do Ciebie nie wprosze na pizze, bo moge wyjsc poobijana n
a sosik, czyli moj "dip czosnkowy" polecam zamiast pomidorowego:)
Pozdrawiam:)
_________________
amatorski kuchcik:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapewne sosik jest pyszny tylko to wtedy nie jest juz pizza n
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urszula, mogę Ci uścisnąć łapkę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 11:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

byle nie za mocno Wink
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Lut 16, 2006 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak widzę,że te "pizzerie" serwują młodym (i nie tylko) ludziom do pizzy sos czosnkowy...to wybaczcie...łapię się za głowę..delikatnie mówiąc!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 12:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moj brat tak lubi n ale mnie sie boi o keczup poprosic Wink

w sumie to rzecz gustu
ja jestem tradycjonalistka - w pewnym sensie - pizza to pizza jak u mamy moje sycylijskiej przyjaciolki i juz

a cala reszta tez jest smaczna ale juz pizza nie nazwe n
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Joasia
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 21
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 12:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cóż.... o gustach się nie dyskutuje.....
a ja nic na to nie poradze, że czosnek mi bardziej smakuje od rozdyźdanych pomidorówn
n

_________________
amatorski kuchcik:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... na "rozdyźdane" pomidory można dać również sporą warstwę pokrajanych ząbków czosnku (jeżeli ktoś lubi oczywiście) Very Happy

pozdrawiam serdecznie
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gość






PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale bez jogurtu !
Powrót do góry
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... jogurt można użyć "on side" do popicia Laughing

pozdrawiam serdecznie
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
zadumana
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 06 Cze 2005
Posty: 519

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja po latach trzymania się polskiej zasady, że jak drożdżowe ciasto, to 180 st., zmobilizowana narzekaniem byłego totalnego niejadka marudzącego na smak pizzy ( "nie taki jak z pizzerii") wsadziłam raz blachę do piekarnika nastawionego na full, pomyślałam "najwyżej się spali" Shocked i po 15 minutach w domu zapachniało nagle "jak trzeba" Laughing Laughing .
Zgadzam się z Maciejem, że nie jest to do końca "to", ale jest jednak domowe i bardzo smaczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joasia napisał:
cóż.... o gustach się nie dyskutuje.....
a ja nic na to nie poradze, że czosnek mi bardziej smakuje od rozdyźdanych pomidorówn
n


o gustach nie ale o nazwach mozna
to co Ty jesz nie jest pizzą tylko plackiem drożdzowym .. od biedy focaccią z sosem czosnkowym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek
Gość





PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale bez jogurtu. pzdr
Powrót do góry
Sabba
Gość





PostWysłany: Wto Lut 21, 2006 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na temat pieczenia pizzy padlo juz wiele slow, ja dodam tylko od siebie ze rewelacyjnie smakuje ciasto, jesli sie do niego w czasie dorabiania dosypie sporo oregano. Juz wtedy samo w sobie ciasto jest aromatyczne i pyszne!
Na sam spod daje mieszanke pomidorowo-przyprawowa, zdarzy mi sie wrzucic przecier, bo czesto pomidory pokrojone w kostki sa po prostu za mokre. Moja mam robi tak ze wrzuca na pizze zesmazone na patelni cebule z pieczarkami i to daje na pizze - tez dobrze smakuje, ale nie mus sie tak robic, surowe pieczarki i chrupiaca cebulka (esli sie ja troche bez serowego przykrycia piecze w piekarniku) robia dobre wrazenie na kubkach smakowych.
Pozdrawiam!!!
Sabba
Powrót do góry
Urszula
Kucharz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Lut 21, 2006 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomidory wystarczy przerzucic na sitko
odczekac az plyn scieknie
nie beda wtedy "za mokre"
w razie potrzeby mozna plynu dolac z powrotem do pomidorow
_________________
Urszula
Niebo w Gębie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lonia
Gość





PostWysłany: Nie Mar 05, 2006 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałam wszystkie uwagi na temat pieczenia pizzy i rozwiały one wszystkie moje wątpkliwości związane z tym tematem!!!
Podajcie jeszcze jak możecie kiedy smarujecie pizze sosem i czym ją obkładacie. Ale błagam o dość dokładny opis. Chcę zrobić pizzę IDEAŁ n
Powrót do góry
jacekkoper.ejot@wp.pl
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 36

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 1:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Loniu podstawowym sosem na pizzę jest pomidorowy kładziemy go na na ciasto jako pierwszy składnik ale zostawiamy ranty ok 1,5cm wtedy ładnie urosną wszyscy podają różne pszepisy ale najważniejszym składnikiem na ciasto jest zmiksowane mleko n n n n
A JEŻELI CHODZI O SOS CZOSNKOWY NA PIZZĘ TO REWELACJA Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackdob
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 13
Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i ja wrzucę swoje 3 grosze do tematu pizzy................


skłądniki wszyscy podawali powyżej, zatem wiadomo z czego ciasto się robi....
dodam tylko, ze kruchość ciasta zależy od ilości tłuszczu do niego dodanego......(tak przynajmniej zapamiętałem ...:))
mozna stosować też wodę zmieszaną z mlekiem w różnych proporcjach, a nawet samo mleko.....


ja po rozciągnięciu ciasta i lekkim zwałkowaniu gdy potrzeba, smaruję je oliwką z oliwek zmieszaną z oregano (wcześniej w miseczce przygotowuje taką miesznkę) za pomocą pędzla :), na to nakładam sos pomidorowy przygotowany przeważnie z płynnych sosów pomidorowych (wiele rodzaji dostepnych w butelkach) doprawiony świeżo mielonym pieprzem kolorowym, cukrem, oregano lub bazylią (sos robię odpowiednio wcześniej)
po posmarowaniu sosem, układam resztę......składników...

całość posypuję mozzarellą, lub mieszanką innych zółtych startych serów z mozarellą.....


do pieczenia pizzy używam okrągłych dziurkowanych teflonowych blach (dostępne w wielu sklepach), które są zdecydowanie lepsze od zwykłej całej gładkiej blachy....

i oczywiście z braku profesjonalnego pieca......wkłądam do zwykłego piekarnika, który nagrzewam (wg wskazań na szybce) do ponad 250stopni




pozdrowionka
_________________
"...czas, który marnujesz z przyjemnością, nie jest czasem zmarnowanym..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Gość






PostWysłany: Sob Maj 20, 2006 9:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kto wie, czy pizzeriane piece są z termoobiegiem czy bez?
Powrót do góry
asia
Gość





PostWysłany: Czw Paź 05, 2006 6:24 pm    Temat postu: pizza Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie .Moja pizza smakuje dobrze, ale nie podoba mi się jej "giętkość" tzn w pizzerii pizza jest miękka,a moja wychodzi sztywna i niestety chrupiąca n .Wydaje mi się,że to może być spowodowane nieodpowiednią ilością oliwy dodanej do ciasta tylko nie wiem czy powinnam jej dać więcej czy mniej?Jeśli ktoś z Was się orientuje to proszę o poradę..
Powrót do góry
jacekkoper.ejot@wp.pl
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 36

PostWysłany: Czw Paź 05, 2006 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja myślę że głównym problemem jest zbyt niska temperatura Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Czw Paź 05, 2006 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jacekkoper.ejot@wp.pl napisał:
ja myślę że głównym problemem jest zbyt niska temperatura Confused
... przychylam się do tej opinii ... pizza pieczona w pizzerii (w piecu konwekcyjnym lub jeszcze lepiej w piecu opalanym drewnem) jest w temp. powyżej 300*C tylko przez 2 do 3 minut

pzdr
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
JaninaW.
Początkujący


Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 2

PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 4:03 pm    Temat postu: pizza Odpowiedz z cytatem

Słyszałam że ser można dać od razu albo pod koniec pieczenia. Co o tym sądzicie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 4:17 pm    Temat postu: Re: pizza Odpowiedz z cytatem

JaninaW. napisał:
Słyszałam że ser można dać od razu albo pod koniec pieczenia. Co o tym sądzicie?
... to zależy jaka pizza (przedewszystkim grubość ciasta) ... generalnie wszystkie dodatki wraz z serem daje się do pieca od początku procesu pieczenia ...

pzdr
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gość






PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 7:26 pm    Temat postu: pizza Odpowiedz z cytatem

Ostatnio przeczytałam w dodatku do gazety wywiad z Sophia Loren ,podała swój przepis na pizze, nie wiem czy jest to prawda czy gazetowa podpucha , ale fakt faktem , że potrawa jest dobra , może i sama gwiazda taką piecze , warto wypróbować więc podam ten przepis , piekę pizze od o hoho i jescze trochę lat lecz teraz przerzuciłam się na wersje Loren
Pizza Margherita
Dla 2-3 osób
Przygotowanie:45 minut
Czas rosnięcia ciasta :2-3 godziny
Pieczenie : 10-15 minut
Potrzebujemy:
paczka suszonych drożdzy (ok.7g)
125 ml letniej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
ewentualnie 1 łyzka oliwy
900 g dojrzałych pomidorów
3 przeciśniet ząbki czosnku
sól, świerzo zmielony pieprz
300 g mozzarelli z zalewy
kilka listków świeżej bazyli
[u]Jak to zrobić :
rozpuść drożdze w wodzie , odstaw na bok ,wsyp na stolnicę przesianą mąkę,zrób w kopczyku zagłębienie i wlej w nie dobrze rozpuszczone drożdże , wsyp sól i jeśli lubisz _ łyzkę oliwy (u mnie obowiazkowo).Dzięki niej ciast będzie się lepiej wyrabiało.Wymieszaj mąkę z dodatkami,jesli trzeba możesz dodać jeszcze trochę wody , ale nie za dużo .Ciasto powinno być dość geste.Ugniataj je , okładaj pieściami,aż stanie się gładkie i błszczące.Uwaga!To może trwać nawet pół godziny.Uformuj z niego kulę i połóż na lekko posmarowanym talerzu.Bardzo ostrym nożem natnij w dwóch miejscach powierzchnię ciasta i nakryj je czystą bawełnianą ściereczką .Odłóż na dwie trzy godziny w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objetość.W tym czasie zrób sos . Sparz wrzątkiemi obierz pomidory ze skórki .Potem przekrój je na pół ,wykrój zielone cześci łodygi oraz miąższ z nasionkami.POzostałe cześci pomidorów rozgnieć na nizbyt drobne piure. Podgrzej oliwę na patelni,dodajczosnek ii poczekaj aż lekko zbrazowieje .Wrzuc pomidory i podgrzewaj ok pietnastu minut na wolnym ogniu Posól i popieprz do smaku .Włącz piekarnik na najwyższą temperature , co najmniej 250st C.Połóż ciast na stolnicy i daj mu odpocząc przez pięć minut .Rozwałkuj je na placek o średnicy około trzydziestu centymetrów i włóż do okrągłej blaszki.Ciasto posmaruj sosem , ołbóż pokrojonym serem. Piecz około 10-15 minut ,aż ciasto stanie sie złociste.Udekoruj świeżą bazylią.
n A ja zwyczajnie , po polsku , na sos szynka, cebula (bo lubie,a co! )2 sery i oliwki i po upieczeniu jeszcze sos a co , a tak lubię .Ale dobra prosze mi wierzyc ,ma Sophia talent ...[/list][/list]
Powrót do góry
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1157
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i znowu się nie zalogowałm , tę pizze popełniłam ja , a po co te dwa listy? ja wsadziła ?...
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1157
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Wto Lis 06, 2007 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocy!!!
Zaszalałam i zakupiłam elektryczna patelnię do pieczenia pizzy,a nie dołączono do niej ulotki z instrukcją .Zrobiłam ciasto ,nałożyłam na nie same smakołyki i do pieczenia...po 10 minutach swąd spalenizny ,ale ja nie wiem czy to już ....wyszła bardzo dobra ...ale na 5 mm spalonej skorupie ,na szczęście swąd nie przeszedł na pulchne ciasto.Może za grube ciasto?
Może wystarczy 5 min ?
Czy ktoś zna się na pieczeniu pizzy w ten sposób ?
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
solniczka
Początkujący


Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 4
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Lis 07, 2007 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pieke pizze z rozrobionych i wyrośniętych drożdzy, jednego jajka, szklanki mąki i 3 łyżki oleju. Do tego sos i dodatki, wedle uznania. 35 minut około 200 stopin i pycha gotowa:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1157
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Sob Lis 10, 2007 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepisu nie zmienię , bo mam ustalony od lat jeden przepis i się go trzymam,smakuje mi Razz Nie dodaje cukry i jajka ,bo uważam ,że powinna mieć smak chlebowy.
Ale ja potrzebuję porady jak piec pizzę na patelni elektrycznej n do pieczenia pizzy n n n
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
dziadzia6
Początkujący


Dołączył: 25 Wrz 2009
Posty: 1

PostWysłany: Pią Wrz 25, 2009 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odświeżam temat po dwóch latach, by napisać swoje spostrzeżenia na temat pieczenia pizzy.

Potrzebne
-piekarnik gazowy z temp. do 250*C (niestety pokrętło zatrzymuje się na 230*C a nie na "max")
-potrzebny koniecznie jest grill elektryczny zamontowany w piecu.

Jak piec?
1. Przygotowaną pizzę wstawiamy do rozgrzanego do m.in. 230*C i
kładziemy na drugi od dołu poziom.
2. Po 7-10 m.in. otwieramy piekarnik i sprawdzamy łopatką czy od
spodu ciasto zbrązowiało. Ważne aby nie było ciemne, tzn. przypalone
i sztywne.
3. Jeżeli ciasto od spodu jest wyraźnie zarumienione, kładziemy blachę
na 3 lub 2 poziom od góry piekarnika, a owy wyłączamy i włączamy
grill elektryczny.
4. Grill elektryczny wytwarza wysoką temperaturę i to właśnie on
zapewnia nam zarumienione ciasto dokładnie jak z pizzerii!
5. WAŻNE aby nie spalić wierzchu, więc KONIECZNE JEST pilnowanie
pizzy i sprawdzanie czy składniki są wypieczone tak jak lubimy.

Maja skromna osobą, poleca tę "pieszczotliwą" Wink metodę wypiekania pizzy w warunkach domowych, bo na prawdę warto pożegnać się z "pizzą na telefon".

SMACZNEGO!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dymek
Kucharz


Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 63

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To podam Tobie inną mniej „pieszczotliwą” metodę pieczenia pizzy.
Na samą gorę piekarnika kładziesz kratkę/ ruszt i na nim tyle ile się da jedna ściśle koło drugiej cegieł (tych płaskich) szamotowych –
To samo robisz na dole piekarnika. Jak starczy płytek to możesz jeszcze i boki wyłożyć.
Cegly / płytki szamotowe kupisz np. w castoramie lub innym podobnym sklepie.
Szukasz takich kremowych cienkich cegieł/plytek szamotowych grubości około 3 cm.

Potem włączasz piekarnik na maksa, wszystko co masz włączasz i niech się grzeją.
Trwa to min 30 min, ale przy słabszych piekarnikach może to potrwać nawet i godzinę.

Niestety czas dobierasz eksperymentalnie i nie ma tu żadnej reguły, zbyt wiele zależy od tego jaką ma piekarnik maksymalną moc i jak jest zbudowany.

Potem wyłączasz wszystko i wsadzasz pizzę w pośrodku.
Możesz tak i chleb piec.
Ciepło jest równomiernie oddawane z szamotu równo z każdej strony.
Chleb możesz kłaść bezpośrednio na szamot. Kiedyś w piecach opalanych drewnem chleb kładziono na liściach chrzanowych, a gospodynie sprawdzały temperaturę (czy już jest dobra, lub czy jest za wysoka) rozsypując garść mąki w piecu, jak żółkła to OK., jak czerniała to schładzały piekarnik/piec.

Metoda trochę czasochłonna z tym szamotem, ale efekt bardzo dobry.

W ostateczności jak nie chcesz się 'bawić" z szamotem możesz kupić "kamień do pizzy" na allegro, bardzo ułatwia wypiek pizzy.
_________________
dymek68@o2.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1157
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja wpadłam na pomysł skonsultowany z szarlatanem n n n n i przymierzam się właśnie do upieczenia pizzy .....w kominku ,olchę już mam ,muszę skombinować jeszcze nóżki Laughing myślą ,że efekt będzie lepszy niż z piekarnika Laughing
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Pią Cze 10, 2011 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

elżbieta napisał:
A ja wpadłam na pomysł skonsultowany z szarlatanem n n n n i przymierzam się właśnie do upieczenia pizzy .....w kominku ,olchę już mam ,muszę skombinować jeszcze nóżki Laughing myślą ,że efekt będzie lepszy niż z piekarnika Laughing

Pizza z grilla jest również bardzo smaczna i do tego obecnie "bardzo na topie" :)
Ciasto jako półprodukt można kupić i samemu skomponować resztę, … lub jeżeli ktoś ma więcej czasu zrobić je samodzielnie. Jest to niezwykle proste zadanie.
Ciasto na cztery pizze o średnicy około 25 cm.
Będą nam potrzebne: suche drożdże (7gramów), 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczka soli.
W szklance ciepłej wody należy rozpuścić cukier i posypać na wierzch drożdże. Po około 5-ciu minutach zaczną się one pienić. Wlewamy wtedy oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aż otrzymamy dość gęste ciasto. Stolnicę należy lekko posypać dodatkową mąką i wyłożyć na nią ciasto i ugniatać około 2 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przekładamy “kulę” ciasta do jakiejś lekko wysmarowanej oliwą miski, samo ciasto również lekko smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 45 minutach, ciasto powinno zwiększyć swą ojętość do dwukrotnej wielkości. Przebijamy ciasto pośrodku (by nagromadzone w nim powietrze uszło), znowu przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Wykładamy ciasto ponownie na posypaną mąką stolnicę, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części, dając mu jeszcze “odpocząć” przed użyciem, przez około 15 minut.
Niezużytą część ciasta możemy zamrozić (zachowuje wszystkie swe wartości przez 1 miesąc) lub przez krótki okres (2-3 dni) przechować w lodówce.
Gdy ciasto gotowe, możemy przystąpić do grillowania naszej pizzy.

Grill rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Z ciasta formujemy “placek” o dowolnym kształcie, smarujemy jedną stronę oliwą i układamy tą stroną na grillu. Kiedy ciasto zacznie się lekko przypiekać od spodu (około 1-2 minuty) smarujemy je oliwą z wierzchu i przekładamy na drugą stronę.
Uwaga: cała "sztuczka" pizzy z grilla polega na tym by ciasto było lekko podpieczone z obu stron.
Pizzę możemy przygotować z ogromną ilością dodatków, … moja ulubiona to … tylko sos pomidorowy z bazylią i duża ilość startego sera (mozzarella i fontina).

Jednakowoż zawsze będzie najlepsza tradycyjna, ... niedawno byłem z wizytą u mego włoskiego Kolegi (właściciela Pizzeria) ... garść wrażeń:
... pizzy to mam chyba dosyć na kwartał ... zeżarłem z tuzin różnych kawałków (na szczęście popijając solidnie niezłym Chianti) począwszy do "vegetariani pizza", z marynowanymi karczochami i czarną oliwką, poprzez "pizza frutti di mare" z krewetkami i langustą, skończywszy na "pizza di carne amanti" ze wspaniałym oryginalnym włoskim, dojrzałym prosciutto.

Pietro, urodzony w Neapolu - z którym się spotkałem - otrzymuje do swej Pizzeria różne rodzaje już gotowch porcji na stosownych rozmiarów pizzę, zamrożonego ciasta ... jednak dla siebie i dla swoich "gości specjalnych", robi pizzę from scratch - czasami robi również ciasto - głównie kiedy mu jakiegoś zabraknie, przed nową dostawą.

Zapisałem dwie ciekawe receptury (których nie znałem) ... dla Wszystkich Wielbicieli Pizzy

Oto fotki "wymiętolonych", uświnionych winem (oj "działo się" przy degustowaniu i rozmowie) karteluszków z zapisem, ... przetłumaczyłem je, ponieważ strasznie gryzmolę (szczególnie po Chianti) :) ;)

przepis pierwszy:

pizza grysikowa (ciasto)
składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
1 szklanka mąki grysikowej
4 szklanki mąki ogólnego użytku
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka morskiej soli
2 szklanki ciepłej wody (około 30*C)
przygotowanie:
Wsypać drożdże do ciepłej wody, wymieszać i odstawić aż się uaktywnią (spienią).
Powoli wlać olej do drożdży ciągle mieszając, (opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru)
Wymieszać sól z mąką i powoli wlewać mieszankę oleju z drożdżami cały czas mieszając.
Wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie sprężyste i uformować z niego kulę.
Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i w pokojowej temperaturze odczekać około 25-30 minut aż ciasto jeszcze wyrośnie.
Podzielić ciasto na cztery równe części, uformować w kule, każdą włożyć do oddzielnego naczynia, przykryć i natychmiast włożyć do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
Schłdzone można przechowywać przez kilka dni lub zamrozić - okres przechowywania zamrożonego wynosi do 3 miesięcy

drugi przepis:

pizza neapolitańska (ciasto)
składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
5 szklanek mąki chlebowej
przygotowanie:
Wymieszać wodę z mlekiem, solą i cukrem i podgrzać do temperatury około 45*C
Dodać drożdże, dobrze wymieszać i pozostawić na około 10 minut aż drożdże się uaktywnią.Dodać do uaktywnionych drożdży oliwę ciągle mieszając i powoli wlewać do mąki wyrabiając ciasto.
Po wstępnym wyrobieniu ciasta, uformować w kulę, włożyć je do miski, przykryć i odstawić (w temperaturze pokojowej) na około dwie godziny aż podwoi swą objętość.
Przebić ciasto by wyszło z niego nagromadzone powietrze, uformować kulę na nowo, przykryć i odsawić jeszcze na około godzinę (znowu musi podwoić swą objętość).
Podzielić ciasto na cztery równe części, uformować z nich kule i lekko posmarować oliwą, włożyć do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Wielce żałuję, że nie zabrałem ze sobą aparatu fotograficznego ... a o telefonie robiącym fotki, w ferworze walki zapomniałem ... może przy następnej wizycie ?

"Dobra Pizza" to przedewszystkim ... piec do jej wypiekania ... w którym otrzymać można bardzo wysokie temperatury - w piekarniku "domowym" takich nie uzyskamy, najlepiej by to był piec opalany drewnem (dziś niewiele już takich w restauracjach) - ale dziś stosuje się głównie, specjalistyczne piece gazowe lub elektryczne.

Między innymi dlatego, "egzamin zda" również, wypiek pizzy na grillu pod przykryciem, w którym można uzyskać temperatury wyższe niż w domowym piekarniku.
Bardzo ważna jest również jakość sera.

Smakowicie jak zwykle pozdrawiam

ps - jak wypadła "kominkowa pizza" ? ... że zapytam z nieśmiałą ciekawością
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group