X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDziczyznaPotrawy z grilla

Boczek i żeberka dzika z grilla

Dzisiaj mam dla Was dziczyznę, a dokładnie boczek i żeberka dzika z grilla. Mięso marynowane kilka dni, w rezultacie świetnie przeszło smakiem marynaty. Pyszne, aromatyczne, lekko chrupiące. Idealna propozycja zarówno na letnie grillowanie, jak i zimowe obiady. Zapraszam do lektury przepisu.  

Boczek i żeberka dzika z grilla

Składniki:

  • 3 kg boczku z dzika z żeberkami
  • marynata do dzika (patrz przepis w dziale dziczyzna)
  • papryka,
  • sól i pieprz np. czarny 

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze oczyść mięso z błon i powięzi. Następnie oddziel żeberka od boczku (możesz kupić już oddzielnie żeberka i boczek).

Krok 2:

Pokrój boczek w plastry o grubości około 1,5 cm, a żeberka w kawałki (po dwie kości).
Pokrojone mięso włóż do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), następnie zalej przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej 6*C) na trzy dni. Mięso przewracaj w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Krok 3:

Po trzecie po wyjęciu z marynaty mięso umyj i oczyścić z przypraw. Na koniec piecz mięso na grillu na średnim węglu przez około 30 minut przekładając i smarując pozostałą marynatą. Możesz użyć grilla domowego, elektrycznego lub grilla na gaz. 

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również