X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką

Kurczak to z pewnością najpopularniejsze mięso. Wcale się nie dziwię, bo jest smaczne i proste w przygotowaniu. Dzisiaj zapraszam Was na niebanalny smak, pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką. Świetne lekko słodko-słone połączenie smaków. Mięso wychodzi kruche, soczyste i pełne aromatów. Poniżej przepis. 

Pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką

 Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub np.  dwa kawałki piersi z indyka
  • 100 g sera roquefort
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 kawałki masła 
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kurczaka umyj i osusz, następnie oczyść z błon i przerostów. Za pomocą cienkiego ostrego noża zrób w piersiach kieszenie na farsz.

Krok 1:

Gruszkę podziel na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cząstki.

Krok 1:

Nadziej kurczaka kawałkami sera pleśniowego oraz gruszkami. Tak przygotowane piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dookoła poukładaj pomidorki. Kurczaka polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, obłóż masłem. Całość zapiekaj 20-25 minut w 200°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również