X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRyż

Kurczak w sosie tajskim z warzywami

Ostatnio jestem ciągle w niedoczasie, dlatego co rusz staram się wymyślać szybkie dania. Szybkie, proste, ale przede wszystkim pyszne. Taki właśnie bez wątpienia jest kurczak w sosie tajskim. Delikatne mięso, kruche warzywa i intensywny sos. Połączenie idealne!

KURCZAK W SOSIE TAJSKIM Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka lub np. indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczki zielonej cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • Pół cukinii
  • Ćwiartka brokuła podzielona na różyczki
  • 1 słoik orientalnego sosu tajskiego „Smaki świata”
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Kurczak w sosie tajskim z warzywami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Różyczki brokuła podgotuj przez 1 minutę w posolonym wrzątku.

Krok 2:

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso polej olejem, następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Na mocno rozgrzanej suchej patelni podsmaż kurczaka, aż nabierze ciemnozłotego koloru.

Krok 4:

Następnie dodaj cebule pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwile. W kolejnym kroku dodaj paprykę pokrojoną w grube paski. Po 2 minutach dodaj cukinie podzieloną w półplastry, następnie zblanszowanego brokuła.

Krok 5:

Smaż jeszcze 2 minuty, po tym czasie dodaj cały słoik sosu. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwile. Przed podaniem posyp posiekaną dymką. Najlepiej smakuje z białym ryżem.

Kurczak w sosie tajskim z warzywami

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również