X

Czego szukasz?

Przepis

Sezon na dynie w pełni. Z każdej strony widzę piękne dynie różnego rodzaju i różnej wielkości. Dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was klasyczny i prosty przepis na krem z dyni. Wszystkie składniki powinniście bez problemu dostać w sklepie. Zupa jest pyszna i bez wątpienia prosta w przygotowaniu. 

Krem z dyni

Składniki:

  • 1200 g dyni (waga ze skórka)
  • Cebula średniej wielkości 
  • 4 małe ząbki czosnku 
  • Kawałek imbiru wielkości korka do wina 
  • Puszka pomidorów w całości 
  • 300 g batata 
  • Litr bulionu np. warzywnego 
  • Pestki dyni 
  • Sól, pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1:

Dynie obierz ze skórki i pokrój w duża kostkę (jeśli masz dynie hokkaido to zostaw ją w skórce). Dopraw solą i skrop oliwą, piecz 30 minut w 210 stopniach. 

Krok 2:

Cebule pokrój w piórka, następnie czosnek w płatki. Imbir drobno posiekaj, a batata pokrój w kostkę. 

Krok 3:

Na oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i imbir. Chwilkę smaż. Dodaj batata, następnie zalej bulionem. Gotuj do miękkości batata. 

Krok 4:

Dodaj pomidory z puszki i upieczona dynie. Następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 7 minut. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem. 

Krok 5:

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Krem podawaj z pestkami dyni i natką pietruszki. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również