X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimno

Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim

Święta za nami i wielkimi krokami zbliża się Sylwester! Dlatego przychodzę do Was z pomysłem na pyszne Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim. Przekąska, która smakuje świetnie i na ciepło i na zimno. Dodam jeszcze, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. 

FRANKFURTERKI Z GRZYBAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

  • 400 g ulubionych grzybów (np. pieczarki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula 
  • 240 g Frankfurterek 
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 łyżki musztardy np. dijon
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • Sól, pieprz

Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim. 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby oraz cebulę pokrój w drobna kostkę.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej masło i przez 3-4 minuty podsmażaj cebulę. Następnie dodaj grzyby. Smaż do momentu, aż nadmiar wody z farszu odparuje, a składniki zmiękną. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Krok 3:

Frankfurterki z szynki przekrój na pół, następnie podsmaż je na oliwie. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz.  

Krok 4:

Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Następnie każdy kawałek posmaruj musztardą, nałóż porcję grzybów (ok. 1 łyżeczka) oraz ułóż Frankfurterkę. Sklej ze sobą dwa rogi ciasta zamykając farsz w środku.

Krok 5:

Tak przygotowane prostokąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe! Smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim

Więcej pysznych, propozycji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Pamiętaj, że jeśli chcesz zmodyfikować ten przepis to śmiało zamiast frankfurterek możesz użyć parówek, możesz również zamiast grzybów dodać samą cebulę lub sos pomidorowy taki jak do pizzy. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również