X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiDesery

Pączki z masą budyniową

Zbliża się tłusty czwartek, a jak wszyscy wiemy jest to święto pączka. Tego dnia kalorie nie istnieją, więc możemy zajadać się pysznymi mącznymi smakołykami. My najbardziej lubimy pączki domowe, więc co roku żeby tradycji stała się zadość smażymy górę pączków. I zajadamy się nimi przez cały dzień :).

PĄCZKI Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

MASA BUDYNIOWA

  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe

PĄCZKI

  •     500 g mąki pszennej (3 szklanki)
  •     200 ml mleka
  •     4 żółtka
  •     20 ml spirytusu lub np. wódki (pół kieliszka)
  •     70 g cukru np. trzcinowego 
  •     cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
  •     100 g masła
  •     50 g świeżych drożdży
  •     szczypta soli
  •    cukier puder do posypania
  •     500 ml oleju do smażenia

Pączki z masą budyniową

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 500 ml mleka z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Dwa budynie rozpuść w 250 ml  zimnego mleka. Powstałą mieszankę wlej cały czas mieszając do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Gotowy krem odstaw do wystudzenia.  

Krok 2:

Przygotuj pączki. Zacznij od przygotowania rozczynu. Połowę mleka (100 ml)  podgrzej i dodaj łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3:

Resztę mąki przesiej do miski dodaj, rozczyn, resztę cukru i mleka, roztopione i masło, żółtka, spirytus i sól. Możesz dodać odrobinę drobno startej skórki z cytryny.

Krok 4:

Ciasto długo i cierpliwie wyrabiaj ręcznie lub z pomocą miksera planetarnego. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Gotowe ciasto wstaw do wyrośnięcia na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C.

Krok 5:

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż je na blat oprószony mąką. Następnie nabieraj równe porcje ciasta o wadze 60 g, z których następnie formuj płaskie krążki. Ułóż pączki na stolnicy oprószonej mąką. Przykryj czystą serwetą i poczekaj, aż trochę urosną. 

Krok 6:

Następnie rozgrzej olej, kiedy będzie ciepły, ale nie bardzo gorący (najlepiej 170°C) wrzuć do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewróć go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.

Krok 7:

Po usmażeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Masę budyniowa przełóż do worka cukierniczego i nadziej obficie gotowe pączki budyniem. Na zakończenie posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem.

Pączki z masą budyniową

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych przepisów np. na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również