X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Tradycyjny barszcz biały

Tradycyjny barszcz biały to tradycyjna i bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo barszcz biały smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Najważniejszy w tym daniu jest zakwas, który w odróżnieniu od zakwasu żytniego na żur robi się z pszennej mąki. 

BARSZCZ BIAŁY 

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 60 g selera
  • 1 cebula
  • 4 pętka białej kiełbasy
  • 20 g oleju
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 400 g zakwasu na barszcz biały
  • 100 g śmietanki 18% np. UHT
  • łyżka chrzanu
  • 200 g ziemniaków 
  • 2 l wody
  • sól, pieprz

Barszcz biały

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku marchew, pietruszkę, seler pokrój w mniejsze kawałki. Następnie do garnka wlej wywar, dodaj warzywa. Gotuj 15 minut na średnim ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.

Krok 2:

Następnie na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy się zrumieni wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3:

Na koniec podsmażoną kiełbasę i cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj majeranek oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Kończąc wymieszaj zakwas ze śmietaną i chrzanem. Zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka. Następnie barszcz biały doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Tradycyjny barszcz biały

Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również