X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Gulasz wegetariański

Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą 

Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą to wspaniały pomysł na bezmięsny, ale sycący i aromatyczny obiad pełen warzyw i przypraw. W tym daniu w jednym zgranym zespole występują warzywa strączkowe, słodkie bataty oraz chrupiąca marchew. Dzięki temu danie ma ciekawą i zróżnicowaną konsystencję. z zieloną soczewicą

Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą

Składniki:

  • 150g zielonej soczewicy
  • 2 średnie bataty
  • 1 papryka czerwona
  • jedna marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawalek selera
  • 100g małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • po pół łyżeczki suszonych ziół: oregano, rozmaryn, lubczyk i bazylia
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 350g wody
  • mały pęczek koperku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Soczewicę zalej zimną wodą  i zostaw na godzinę, dzięki temu zmięknie. Cebulę pokrój w dużą kostkę, pieczarki przetnij na połówki. Batat i seler obierz pokrój w kostkę wielkości jak ziemniaki do zupy.

Krok 2:

W głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny podsmaż cebulę. Po 2 min. dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż chwilę. Następnie dodaj bataty, seler oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojone w półplasterki. Smaż 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj odcedzoną soczewicę, paprykę pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm, sos sojowy oraz wodę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone zioła oregano, rozmaryn, lubczyk, bazylia, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Krok 4:

Na koniec gulasz dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem.

Dodatki:

Na koniec warto wspomnieć o dodatkach. Gulasz wegetariański najlepiej smakuje z jaśminowym ryżem lub lekką kaszą jak kuskus czy komosa ryżowa.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również