X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Rosół z dzikiego ptactwa

Składniki

  • 2 l wywaru drobiowego, cielęcego lub wody
  • 1 bażant lub kuropatwa
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2–3 ziarna jałowca

Sposób przygotowania

Ptaka czyścimy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem. Gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy obraną i opłukaną włoszczyznę, zrumienioną nad ogniem lub na płytce cebulę oraz podroby – serce, żołądek. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy, rosół przecedzamy i doprawiamy przyprawami. Podajemy z kawałkami mięsa i posiekaną zieloną pietruszką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również