X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, Jagnięcina

Zrazy z baraniny Macieja Kuronia

Składniki

  • 1 kg baraniny z udźca
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 10 jagód jałowca
  • 1 l kwaśnego mleka lub serwatki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie zbijamy tłuczkiem przez folię, moczymy w zsiadłym mleku lub serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu kładziemy na plastrach mięsa plasterki cebuli, po 2 rozgniecione jagody jałowca, kawałek listka laurowego i plasterek boczku. Zwijamy każdy plaster i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nicią. Solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na patelni i przekładamy do brytfanki. Resztki na patelni rozpuszczamy wodą i polewamy zrazy w brytfannie. Tak przygotowane zrazy pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również