X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Ciastka ze skwarek – Mazowsze

Składniki

  • 250 g gotowych skwarek
  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • dodatkowo cukier puder do posypania
  • ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Ciastka te możemy przygotować również w wersji wytrawnej bez cukru. Skwarki mielimy przez maszynkę lub, jeśli są miękkie drobniutko siekamy. Mieszamy w misce skwarki, cukier puder, mąkę i jaja. Wyrabiamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrajamy z niego ciastka. Blachę wykładamy pergaminem, układamy ciastka i pieczemy je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, ale jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany nie powinien przekroczyć 10 minut. Po wyjęciu ciastka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również