X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem

Składniki

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego kardamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Ze śliwek usuwamy pestki, mniejsze kroimy na ćwiartki większe na 6 części. Przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu, aż odparujemy nadmiar wody 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj resztę składników, gotuj jeszcze 1 godzinę, pamiętaj o mieszaniu.
Następnie przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików. Zakręć i ustaw zakrętką do dołu. Pozostaw słoiki w takiej pozycji do wystudzeniu. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również