kiełbasa słoikowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 12:11 am    Temat postu: kiełbasa słoikowa Odpowiedz z cytatem

Nie ufam okolicznym sklepowym i ich wyrobom wędliniarskim. Czy mogę prosić o przepis na własnoręczne wykonanie NIESKOMPLIKOWANEJ kiełbaski słoikowej (słyszałam, ze coś takiego istnieje)? Najlepiej, zeby nie było tam wołowiny (kto wie, czy nie błąkają się jeszcze po świecie jakieś szalone mućki... Twisted Evil Dzięki serdeczniuchne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 12:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... polecam stronę Wędliny Domowe http://www.wedlinydomowe.pl/ ... tam na interesujący Cię temat znajdziesz wszystko Very Happy ,
pozdrawiam
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie


Ostatnio zmieniony przez Chef Paul dnia Pią Lis 18, 2005 9:49 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 12:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wow! W szoku jestem normalnie... Ale tu ekspresowo wszystko działa i to ok. 1 w nocy! USZANOWANKO! i dzięki serdeczniuchne za odpowiedz oczywista! Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 1:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... u NAS servis błyskawiczny ... czasem jednak dychawiczny Very Happy
pozdrawiam serdecznie,
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kasandra
Kucharz


Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 80

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyłączam sie do GOŚCIUFKI n Proszę o taką kiełbaskę n
Co jakiś czas wchodzą tutaj chłopaki z wędlinek, może podrzucą tu jakiś przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
skanna
'


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 49
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiełbasa słoikowa

SKŁAD

1 kg łopatki,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
Vegeta

PRZYGOTOWANIE

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.


Przepis nie jest mojej mamy, przeszedł przez dwa fora, zanim do mnie trafił :)
Robiłam i bardzo mi smakowała taka kiełbasa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wiktor
Gość





PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajny ten przepis. Też takiego szukałem, by zabrać ze soba na wakacje.
może macie coś jeszcze?
Powrót do góry
ser
Gość





PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na wakację "wiktorze" polecam Ci zabrać ze sobą ten przepis n napewno będzie miło Laughing


50 dag białej kiełbasy lub polskiej
pół litra piwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zupy



Piwo zagotować, włożyć kiełbasę w całości, ząbek czosnku i grubo pokrojoną cebulę.
Gotować na małym ogniu 20-30 minut.
Przykryć i odstawić na pół godziny.
Mąkę zasmażyć z masłem, dodać przetartą przez sito cebulę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, przyprawę do zup i zalać piwem.
Kiełbasę pokroić w grube plastry i zalać sosem piwnym.
Powrót do góry
polcolor
Gość





PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 6:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to oczym opowiada ser, to jeden z naszych Kuchnio Polskich sztandarów.
Natomiast mam przepis na kiełbasę ze strony wedlinydomowe.pl, który mi się dobrze sprawdził, więc go podaję:
To taki rodzaj własnej konserwy w słoiczku

80 dag łopatki,
- 1/2 kostki smalcu,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- czosnek (ilość ząbków uzależniona od smaku),
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę i marchew kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy resztę składników i dusimy do momentu jak mięso będzie można roznieść widelcem. Duszenie odbywa się na małym ogniu (nie dopuścić do przypieczenia mięsa). W trakcie duszenia mięso podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie rozgniatamy wszystko widelcem i wlewamy do słoika lub miseczki do zastygnięcia.
Powrót do góry
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 3:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A pasteryzować tego nie trzeba?
Jaka jest data przydatności do spożycia?

Pozdrówka serdeczniuchne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
polcolor
Gość





PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 9:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm. Data ważności pytasz? Myslę że około 1,5 tygodnia. Oczywiście gdy robie konserwę z kilograma mięsa to część pasteryzuję, bo inaczej musiałbym przez 2 tygodnie dzień w dzień jeść łopatkę Laughing
Powrót do góry
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorki... jeszcvze jedno... n
a ile czasu pasteryzujesz?
Strasznie nie lubię tej czynności kulinarnej, ale konserwa brzmi tak zachęcająco... Laughing

Pozdrówka serdeczniuchne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 1:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... GOŚCIUFKO, Idea tutaj się dowiesz wszystkiego o pasteryzacji mięsa:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=303
... i możesz mi wierzyć na słowo, że wszystko co tam przeczytasz zostało sprawdzone przez wielu ludzi (ze mną włącznie Very Happy )
serdeczne pozdrowienia,
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group