X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Zakwas na żur Macieja Kuronia

Zbliża się Wielkanoc, więc czas nastawić zakwas na żur. Bo nie ma to jak domowy żurek, na domowym zakwasie, do tego pyszna biała kiełbasa, kawałek świeżego chleba i czego chcieć więcej? No może jeszcze przydadzą się jajka faszerowane w kilku wersjach, mazurek i baba wielkanocna. Z takim zapasem świątecznych smakołyków można świętować.  

Zakwas na żur Macieja Kuronia

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Krok 1:

Do kamiennego lub np. szklanego naczynia wsyp mąkę. Dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalej przegotowaną wodą. Następnie wymieszaj. Odstaw na 3– 4 dni.

Krok 2:

Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możesz przechowywać zakwas w lodówce do 2 tygodni.

Uwaga – za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylej zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsyp do niego ponownie mąkę na żur, dodaj wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy. Przy pierwszym zakwaszaniu warto skorzystać z zakwaszacza – nawet kupnego.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook

Więcej pysznych wielkanocnych przepisów znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również