X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki

 

  • 2 l wywaru lub wody
  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 125 ml śmietany
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki świeżych ziół: tymianku, bazylii, pietruszki
  • można użyć po pół łyżki suszonego tymianku i bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz.
  • możemy dodać ćwierć szklanki białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i zioła (jeśli używamy ziół suszonych). Dusimy na małym ogniu, aż do powstania jednolitej masy. Przecieramy przez gęste sito i mieszamy ze śmietaną (wcześniej możemy wymieszać mąkę ze śmietaną). Dodajemy wywar, wino i posiekane świeże zioła. Gotujemy kilka minut i podajemy z makaronem domowym lub kluskami francuskimi. Dodatek wina, ziół lub zmiana dodatków zależą od naszej inwencji i upodobań smakowych.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również