Szaszłyk z łopatki wieprzowej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pakulek
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 11
Skąd: Stargard Szcz/ Barlinek

PostWysłany: Sob Kwi 22, 2006 10:56 am    Temat postu: Szaszłyk z łopatki wieprzowej Odpowiedz z cytatem

Witam.
Dziś wielki dzień w moim domu. Synek obchodzi roczek Very Happy więc dziś będzie sporo gości. Wczoraj po promocyjnej cenie ( 6.99pln) zakupiłem 6 kg łopatki. Zakup ten zrobiłem z przeznaczeniem na danie główne a bedzie to szaszłyk z łopatki. Zazwyczaj robiłem szaszłyki z szynki ale sami rozumiecie, cena czyni cuda Very Happy . Wczoraj zamarynowałem mięsko ale dziś rano przy prubowaniu okazało sie że jest dość twarde. Stąd moje pytanie. Czy po obróbce termicznej ( grilowaniu ) mięsko zmięknie? Tzn z szynką nigdy nie było problemu ale ona też zawsze nawet na surowo była delikatna i miękka. Oczywiście mam też 2 kg boczku do całosci. Impreza sie szykuje więc przednia n . ? Może mięso nalezy wczesniej potraktować solą zmiekczającą? Wiem że u mnie to już za pózno ale był bym wdzięczny za przepis na szaszłyk z łopatki wieprzowej. Czy wogóle łopatka w. nadaje sie do szaszłyka? Pozdr
_________________
Dobrej gospodyni, ciasto w rekach rośnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
giga
Szef Kuchni


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 357
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob Kwi 22, 2006 1:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, dlaczego kupiona przez Ciebie łopatka jest twarda (może dlatego była "w promocji"). Ostatnio kroiłam łopatkę na pasztet :) - mięso było miękkie.
Soli zmiękczającej nigdy nie używałam - nie było takiej potrzeby. Czy to mięso było tak samo twarde przed zamarynowaniem?

Na szaszłyk wieprzowy najlepiej nadaje się szynka lub polędwiczka, ale jeśli łopatka nie jest bardzo przerośnięta, to pewnie też można jej użyć.
Tu znajdziesz przepis Macieja na szaszłyki: http://www.kuron.com.pl/grill4.htm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Sob Kwi 22, 2006 3:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli mięso po upieczeniu będzie twarde, to zawiń szaszłyki po kilka w folię aluminiową i niech 10-15 minut poleżą na grillu w chłodniejszym miejscu, Powinno pomóc.
Powrót do góry
Pakulek
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 11
Skąd: Stargard Szcz/ Barlinek

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Impreza sie udała Very Happy . Szaszłyczek był prawie mięciutki, hehe. Brakło moze kilku minut. A macie może jakiś dobry sposób na marynate do łopatki? Bo jak wiadomo lada moment czas smacznego grilowania Very Happy
_________________
Dobrej gospodyni, ciasto w rekach rośnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

n ..Ano robi się ciepło i niedługo sezon grillowań.
Tutaj powinieneś znależć przepisy:http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=494&highlight=marynaty
Korzystaj z wyszukiwarki w ikonce "Szukaj" Very Happy
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 12:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... Pakulek: odpowiem za przedmówczynią ... zanim zapytasz skorzystaj z wyszukiwarki Very Happy ...

... marynata = http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=494&highlight=marynaty

... grill = http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=226&highlight=grill
znajdziesz tu nawet odpowiedź na Twoje pytanie:
Cytat:
Wiem że u mnie to już za pózno ale był bym wdzięczny za przepis na szaszłyk z łopatki wieprzowej. Czy wogóle łopatka w. nadaje sie do szaszłyka?


itd, itp Very Happy

pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Pakulek
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 11
Skąd: Stargard Szcz/ Barlinek

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja stosuje głównie na marynate coś takiego:
olej, delikat do mies, sol, pieprz i dosc duzo magi Korr'a. Całosc stoi okolo 24 godzin. Nie jest to nic orginalnego jednak jak dotąt wszystkim smakuje i nikt nie podejzewa ze jest to delikata Knorra do mies.
Natomiast jak z samym grilowaniem szaszłyka? Moj zrobiony ostatnio ( opis wyżej) robiony byl w piekarniku przez okolo 90 minut. Byl prawie miekki.
Z własnego doswiadczenia wiem jedno, iż szaszlyk robiony okolo 30 minut bedzie miekki, robiony dłużej ( np 1 godz) stwardnieje i juz po tym stwardnieniu trzeba go podpiekac kolejne 30-45 minut. DO dzis nie wiem czy te 30min jest czasem jaki trzeba poswiecic na obróbke cieplna czy raczej 90 min. Prosze o jakies podpowiedzi odnosnie czasu pieczenia szaszłyka w piekarniku ( taki bez termo - gazowy) a jaki czas na grilu. Bede wdzięczny za podpowiedzi.
_________________
Dobrej gospodyni, ciasto w rekach rośnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw Maj 11, 2006 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mięso na szaszłyk jest w niewielkich kawałkach, więc wystarczy piec je ok. 30 minut. A na grillu nawet krócej.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group