Przetwory różne: kompoty, dżemy, ogórki...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorcia31
Kucharz


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 65

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 2:10 pm    Temat postu: Przetwory różne: kompoty, dżemy, ogórki... Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Myślę, że warto rozpocząć ten temat. każdy z nas robi je inaczej. Może się czegoś od siebie nauczymy. A może pomożemy tez innym. Wszystko co w słoikach może tu sie znaleźć!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że robię! W tym roku zacząłem sezon przetworów od ogórków małosolnych. Często przygotowuję grzyby, robię różne sosy pomidorowe i przeciery, czasami powidła śliwkowe (bez cukru). Nie robię żadnych słodkich konfitur, przecierów, ani soków, bo nie lubię sodkości Mad

Pozdrawiam :D
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
panna
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 06 Cze 2005
Posty: 11
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Macieju,
czy można Pana prosić o przepis na powidła śliwkowe :) Jest to słodki "przetwór" jadany u nas w domu najchęniej. Dziękuję i pozdrawiam.
_________________
panna Anna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podaję przepis na powidła, z którego ja korzystam, ale też z pewnym zastrzeżeniem. Otóż, zdarza mi się zamiast cukru dodawać miód. Szczególnie lubię go w zestawieniu z przetwarzanymi śliwkami i morelami. Dwa lata temu trafiłem na tak fantastyczne śliwki, że nie dodałem do nich grama cukru! Powidła były znakomite i wyjadano mi je z garnka przed zapasteryzowaniem! Szczerze mówiac na zimę niewiele zostałon Poza tym niektórzy mieszają śliwki z innymi owocami, ja nie, bo to nie są wtedy klasyczne powidła, a poza tym lubię powidła dorzucać do staropolskiego bigosu, więc jedyne co mi do śliwek pasuje, to jabłka, a akurat zimą jest sporo "świeżych" kwaśnych jabłek, więc jak zwykle wolę świeże składniki od przetworzonych.

Powidła śliwkowe

2 kg śliwek węgierek
150 g cukru
ew. po szczypcie mielonych przypraw: cynamonu i goździków

Do powideł wybieramy bardzo dojrzałe śliwki. Najlepiej, żeby skórka wokół szypułek była pomarszczona i oczywiście, żeby były słodkie. Wtedy możemy ich nawet nie dosładzać. Śliwki myjemy, osączamy, usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do rondla, najlepiej z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się zagotują mieszamy je kilkakrotnie i gotujemy pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją. W sumie dusimy je przez około dwie godziny, często mieszając. Na kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cukier i przyprawy. Z przypraw możemy zrezygnować. Niektórzy lubią same śliwki bez dodatków. Przekładamy gorące śliwki do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Najbardziej znane są w Polsce powidła wytwarzane tradycyjną, jeszcze XVI-wieczna metodą w rejonach nadwiślańskich. Gotowane są w dużych miedzianych kotłach, praktycznie rzecz biorąc bez dodatku cukru, za to np. z dodatkiem śliwek wędzonych lub razem z pestkami, które usuwa się po smażeniu. Smaży się je tak długo, aż nie spadają z łyżki. Zwyczajowo były potem przechowywane w glinianych garnuszkach.

Smacznego!
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
panna
Pomocnik Kucharza


Dołączył: 06 Cze 2005
Posty: 11
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, z przepisu na pewno skorzystam. Napisał Pan, że powidła były wyjadane przed zapasteryzowaniem, natomiast w przepisie "każe" je Pan włożyć do wyparzonych słoików. Robiąc np. dżemy wkładam paciaję do wyparzonych słoików, zostawiam ok. 1 cm oddechu od brzegu, zakręcam, odwracam "do góry nogami" i czekam aż wystygną. Zamykają się bez zarzutu. A ta pasteryzacja? Moim zdaniem nie jest już potrzebna.

pozdrawiam
_________________
panna Anna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dorcia31
Kucharz


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 65

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 9:32 pm    Temat postu: ogórki w musztardzie Odpowiedz z cytatem

Robi Pan też może ogórki w musztardzie? Niedawno był na gazecie taki wątek. To w ogóle jest dobre?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 10:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja powidła robię następujaco;

Powidła śliwkowe

4 kg śliwek węgierek /bez pestek/
100 ml octu
0,5 kg cukru /lub mniej/
Sliwki włożyć do dużego rondla, wlać ocet i zagotować pod przykryciem, aby nieco puściły sok. Dodać cukier, rondel wstawić do piekarnika /ja ustawiam na 150 st.C/ i "piec" je do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. W początkowej fazie robię to pod przykryciem, w ostatniej fazie pokrywkę zdejmuję. Gorące nakładam do słoików, zakręcam i odwracam, pozostawiając do zupełnego ostygnięcia.

Są pyszne, mają fajny kolor. Polecam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dorcia31
Kucharz


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 65

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 5:47 pm    Temat postu: kompot Odpowiedz z cytatem

Jak by Pan zapomniał, to pytałam o ogórki w musztaedzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sabba
Gość





PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 6:54 pm    Temat postu: dziki bez Odpowiedz z cytatem

teraz wiadomo piekne kwiaty - mozna zrobic je w ciescie nalesnikowym co do mnie nie przemawia bardzo aczkolwiek moze sprobuje. NAtomiast pozniej, w e wrzesniu jak sie porobial amle czarne kulku to sie robi sok, albo galaretke z soku. Czy spozywane to w ilosciach slusznych moze byc trujace? tak gdzies sylszalam. No i podobno to dobry srodek wymiotny. POwaznie! Sprawdzil ktos?:))
Powrót do góry
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Pon Cze 20, 2005 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko może być wymiotne, jak się przesadzi! Sprawdzone! Jeśli chodzi o kwiaty czarnego bzu, to co roku gotuję kilka baldachimów w syropie- znakomite na przeziebienia. Z tego co wiem, na Śląsku Cieszyńskim specjalnością są kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym. Był to podobno jeden z ulubionych deserów Franciszka Józefa :)
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Pon Cze 20, 2005 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogórki w musztardzie

Tak, jak korniszony, z tym, że można wybrać większe sztuki, obrać je ze skórki, pokroić w grubsze plastry albow ćwiartki, a do zalewy dodać wybraną musztardę, np. miodową - łagodną. Cukru można dać mniej, a zamiast tego dołożyć trochę miodu. Poza tym mozna dodać zamiast octu spirytusowego - winny, jest delikatniejszy.
1 l wody
250 ml octu spirytusowego
200 g cukru
2 łyżki soli
5 dużych łyżek musztardy stołowej (miodowej, z pełnymi ziarnami itp)
pieprz mielony,ziele angielskie,2 liście laurowe

Z podanych składników zagotowujemy zalewę, próbujemy, czy odpowiada nam ostrość, słodycz i ilość octu. Zalewamy nią w słoikach przygotowane ogórki i pasteryzujemy zakręcone ogórki przez 5 minut. Najlepsze ogórki w musztardzie jakie jadłem przygotowywane są przez zaprzyjaźnioną Fundację "Chleb Życia" siostry Małgorzaty Chmielewskiej. Jak zdobędę recepturę, to się nią podzielę...

Pozdrawiam
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 11:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OGÓRKI KISZONE Z NIESPODZIANKĄ

SKŁADNIKI

ok. 4 kg ogórków (twardych, równych, niezbyt dużych)
8 marchewek
kilka różyczek kalafiora
0,25 kg fasolki szparagowej
czosnek
koper w łodygach
gorczyca biała
liście laurowe (lub wiśni)
korzeń chrzanu
ziele angielskie

ZALEWA (SOLANKA)
ok. 8 l. wody
sól kamienna (na każdy litr wody - 2 łyżki stołowe soli)

SPRZĘCIOR: 8-10 czyściuteńkich słoików z nakrętkami (ja stosuję słoiki 0,9l), nóż, samozaparcie do upychania ogórków w słoje

1. Obgotować marchew, oczyszczoną fasolkę i kalafior (uważać, zeby nie rozgotować)- ostudzić i obrać marchew
2. umyć ogórki (najlepsze są takie jasnozielono-białe z "pypciami"
3. w uprzednio umyte słoiki włożyć na dno po 2 ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, liść laurowy (lub wiśniowy), 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek gorczycy, koper (można włożyć łodygi lub dojrzałe ziarna - całą wiechę (chyba tak to się nazywa)
3. Ciasno wkładać ogórki. Do każdego słoja włożyć też kawałek marchwi (można całą sztukę), kilka fasolek szparagowych, różyczkę kalafiora.
4. w wolne przestrzenie w słoju powpychać łodygi kopru (ja daję jak najwięcej), dorzucić jeszcze 1-2 ząbki czosnku,
5. Zalać słój gorącą solanką, zakręcać. Odstawić słoje na 1-2 dni w domu, a potem znieść do piwnicy.

Mi zawsze wychodzą ogórki pyszne, twarde, chrupiące (ale to pewnie też zależy od jakości ogórków), a dodatki (marchew, kalafior, fasolka, czosnek) doskonale nadają sie do dekoracji półmisków i do jedzenia oczywiście.

Pozdrówka serdeczniuchne
n [/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek T.
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 184
Skąd: Transylwania ;)

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 12:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli moze byc salatka, to ponizej taka, ktora u mnie w domu gosci corocznie (dziwie sie sam sobie, ze jeszcze moj organizm ja toleruje Very Happy ), a ostatnio tez w domu u mojego kolegi Very Happy

SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHWII I CEBULI

5 kg ogorkow, 5 marchewek, 5 cebul, 5 zabkow czosnku, 3-4 lyzeczki soli
zalewa: 1/2 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru

Ogorki obrac, pokroic w plasterki (ja wole takie troche grubsze plastry,, kolega zas takie o grubosci 0,5 cm), posolic. Marchew zetrzec na tarce o duzych oczkach, czosnek drobno posiekac, cebule pokroic w kostke i posolic. Po 1 godz. odcisnac ogorki i cebule, wymieszac z marchewka i czosnkiem.
Zagotowac zalewe. Wlozyc warzywa do goracej zalewy, wymieszac, przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac kilka minut.

Oczywiscie proponuje proporcje dostosowac do 2-3 sloikow celem wyprobowania, nie warto marnowac kilka kg ogorkow jesli by salatka nie przypadla do smaku...
_________________
pozdrawiam,
kuchcik amator :)
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 1:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Maciej Kuroń"], robię różne sosy pomidorowe i przeciery, czasami powidła śliwkowe (bez cukru). Nie robię żadnych słodkich konfitur, przecierów, ani soków, bo nie lubię sodkości Mad


A można prosić o kilka przepisów na słone przeciery i sosy pomidorowe?

Z góry dziękuję n
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
romek
Kucharz


Dołączył: 11 Lip 2005
Posty: 69

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Korniszony

1 kg małych ogórków 250 ml octu winnego 6% kilka ząbków czosnku 2–3 goździki ziarna ziela angielskiego, pieprzu, kilka liści laurowych
300 g soli kilka łyżek cukru

Najpierw ogórki moczymy w wodzie Po mniej więcej godzinie rozkładamy jeby obeschły, po czym przesypujemy solą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 24 godziny. Następnego dnia zlewamy sok i po osączeniu ogórków z solanki wkładamy je do słoików dodając obrany czosnek. Przygotowujemy zalewę gotując razem 350 ml wody, ocet i przyprawy. Ogórki zalewamy miksturą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dorcia31
Kucharz


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 65

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu jest kilka kompotów
http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=255&highlight=kompot
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... syrop z czarnej porzeczki:
http://www.chefpaul.5gigs.com/smrodyl.html
złapie oddech to podrzucę coś oryginalnego ze spiżarni obywatelskiej z 1838 roku (teraz równolegle konsultacje w sprawie "plyndzów") Very Happy
pozdrawiam serdecznie
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BAKŁAŻAN Z BAZYLIĄ
Bakłazana OBRAC pokroic posolic i odstawić. Jak sie spoci obmyć i osuszyć
Obsmazyć na oliwie, osuszyć na papierze.

cebulę pokroić w plasterki
bazylię (sporo) umyc i osuszyc.
Osączone plastry bakłazana układac scisle w słoikach na zmianę z cebulą i listkami bazylii.

Zalewa : ocet i woda (szklanka octu i szklanka wody na 1 kg bakłazanów), czubata łyzka soli, szczypta cukry, pieprz, Zagotować ostudzić. Zalac bakłazany

Ja pasteryzowałam. Nie wiem czy słusznie. No i do zalewy dodałam papryczek chilli

kalafiora (u mnie w słoiku zmieściło sie ok 350 g, zatem ilosci na 350 g poddam) podzielić na rózyczki i umyć.
2 marchewki pokroić w cienkie paski (ja mam talarki).
Warzywa obgotowac (3 min) w mocno osolonej wodzie.
Zrobić zalewę :125 ml octu winnego, listek laurowy, pół szklanki wody, gałazka kopru, sól, odrobina cukru (ja jak zwykle dodałam chilli suszone


Ostatnio zmieniony przez Gama dnia Czw Lut 23, 2006 11:50 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ocet malinowy

pól kilo malin zalać literem octu winnego (byle nie w metalowym naczyniu)
Wymieszać drewnianą łyżką, lekko ugnieść (owoce powinny pozostać w całosci). Naczynie przykryć sciereczką i odstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce.
Po 2 dniach zagotować, przefiltrować, przelac do wysterylizowanych butelek, zamknąc. Przechowywac w ciemnym miejscu.
Powinien postać minimum 2 miesiace a maksimum 6
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ilosci na oko :) bo mam sklerozę.
Pomidorki nalezy zalać octem wymieszanym z woda i : papryczkami chilli swiezymi, czosnkiem, listkiem laurowym, pieprzem czerwonym i czarnym/ Zalać goracą miksturką. Postawić do góry nogami. Czekać

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... czy te pomidorki to tegoroczne n n , ... - swoje robię tylko w wodzie z solą (na litr wody, łyżka soli kamiennej) ... - w tym roku spróbuję Twoich również Very Happy , ... niestety moich "lima" jeszcze ni ma n ,
pozdrawiam niezmiernie serdecznie,
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zeszłoroczne :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... tym bardziej Narobiłaś mi smaku n n n n n
serdeczne pozdrowienia

ps - a to dlatego, iż wszystkie swoje zeszłoroczne już pożarłem n (a było tego ponad 100 litrowych słoi Very Happy )
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i ja pożarłam, jeno zdjęcie sie ostało
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... czy będę n "wielka świnia" n jeżeli powiem, że mi troszeczkę ulżyło n Wink , iż nie jestem osamotniony jako wielki "pomidorojad" n ,
serdecznie pozdrawiam
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chef Paul napisał:
... czy będę n "wielka świnia" n jeżeli powiem, że mi troszeczkę ulżyło n Wink , iż nie jestem osamotniony jako wielki "pomidorojad" n ,
serdecznie pozdrawiam


kocham jeśc
a pomidory to mmmmmmmmmm
mów sobie co chcesz.. odkładanie jedzenia na zaś jest nie w moim stylu n
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gama napisał:
Ilosci na oko :) bo mam sklerozę.
Pomidorki nalezy zalać octem wymieszanym z woda i : papryczkami chilli swiezymi, czosnkiem, listkiem laurowym, pieprzem czerwonym i czarnym/ Zalać goracą miksturką. Postawić do góry nogami. Czekać



A soli nie dodajesz ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chef Paul napisał:
... czy te pomidorki to tegoroczne :?: :P , ... - swoje robię tylko w wodzie z solą (na litr wody, łyżka soli kamiennej) ... - w tym roku spróbuję Twoich również :grin: , ... niestety moich "lima" jeszcze ni ma :( ,
pozdrawiam niezmiernie serdecznie,


i też tylko zalewasz gorącą zalewą i odwracasz słoje?
ja też jestem wielbicielką pomidorów, aktualnie jem je na śniadanie, obiad /jako danie główne/ i kolację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kati
Gość





PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ma ktoś przepis na gruszki marynowane?
Powrót do góry
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 8:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... niestety alik n pasteryzuję około 15 minut, Very Happy ... (może dla pewności - nie zdzierżył bym, nawet gdyby mi się zepsuł, choć jeden słoiczek Evil or Very Mad ),
serdecznie pozdrawiam
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gruszki w marynacie
1 KG GRUSZEK
OCET 10% ROZCIEŃCZONY WODĄ 1:1(ILE BĘDZIE POTRZEBA)
8 dag cukru
kawałek wanili(nie musi być )
1łyżeczka kwasku
Gruszki umyć.obrać ze skórki ,przepołowić i usunąc gniazda nasienne.Natychmiast kłasc do wody z kwaskiem ,aby nie ściemniały.Skórki gruszek ugotować w wodzie ,odcedzić(wywaru powinno byc tyle,żeby pokrył gruszki)Dodać cukier i pokrojoną wanilię włożyć gruszki i gotować aż zmiękną.Gruszki włożyć do dużego naczynia.Do wywaru z gruszek dodać rozcieńczony ocet w ilości równej ilości wywaru,zagotować,zalać guszki i odstawić.Następnego dnia syrop zlać,jeśli jest nie do
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś mnie z internetu wyrzuciło
A więc dalej:
Następnego dnia syrop zlać jesli nie kwasny dośc to dodać ocet,na wrzący syrop wrzucić gruszki,zagotować.Gruszki przełożuć do słoików wraz z zalewą,zamknąć,studzić postawione dnem do góry. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znalazłam jeszcze jeden przepis
Gruszki w zalewie
2,5 kg gruszek
1 1/2 szkl.cukru
2 szkl.wody
1 szkl.octu
4 gożdziki

Gruszki obrać,pokroić w ósemki,usunąć środki z pestkami.Przygotować zalewę:ocet zagotować na małym ogniu z cukrem,wodą oraz gozdzikami.Do wrzącej zalewy przełożyć pokrojone owoce,gotować(od czasu do czasu mieszając ostrożnie)tak długo,aż grruszki bedą miękkie.Gorące wkładać do słoików.Słoiki natychmiast zamykać ,odwracać i pozostawić do wystygnięcia...uff.. n
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"OGÓRKI PO ŻYDOWSKU"

2 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka soli
TO WSZYSTKO ZAGOTOWAĆ
Do słoików włożyć:
1 plaster cebuli
3 plastry marchwi
1 gałązka kopru zielonego z ziarnami
1 gałązka selera-listki zielone
1 gałązka pietruszki-natka
ogórki obrać, pokroić w ćwiartki i kłąść do słoików
Pasteryzować 5 minut
Powrót do góry
Jacek T.
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 184
Skąd: Transylwania ;)

PostWysłany: Wto Lip 26, 2005 11:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to tym razem salatka z pomidorami w tle, rowniez goszczaca u mnie prawie kazdego roku... Very Happy

SAŁATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ, POMIDOROW, JABLEK I CEBULI
-------------------------------------------------------------------------------
3 kg kapusty cz., 1 kg jablek, 1 kg pomidorow, 0,5 kg cebuli
zalewa: 1 szkl. octu 10%, ok. 9 szkl. wody, kilka gozdzikow, 4 liscie l., kilka ziaren ziela ang., 6 lyzek cukru, 2 lyzki soli, olej slonecznikowy

Kapuste poszatkowac i posypac plaska lyzka soli, cebule pokroic w plasterki, posypac lyzeczka soli, odstawic na 24 godz.
Zagotowac zalewe z podanych skladnikow.
Nastepnie warzywa odcisnac, zalac goraca zalewa i gotowac 45 min. Pomidory obrac, pokroic na czastki, jablka obrac i zetrzec na tarce. Pod koniec gotowania dodac pomidory i jablka, chwile gotowac. Goraca salatke wlozyc do sloikow. Do kazdego wlac lyzeczke oleju, zamknac. Pasteryzowac 15-20 min.

Czy ten temat jest ograniczony do podaneo w tytule, czy tez ogolnie mozna o roznych przetworach?
_________________
pozdrawiam,
kuchcik amator :)
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Sro Lip 27, 2005 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... Małgoś ... jak Cię "wyrzuci" ... czy chcesz coś poprawić w swojej wiadomości to masz taką możliwość - klawisz w prawym rogu Twojej wiadomości (obok klawisza "cytuj") Very Happy
serdecznie pozdrawiam
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Lip 28, 2005 1:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za radę!!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Czw Lip 28, 2005 7:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... bardzo proszę Very Happy , ... "no body is perfect" Very Happy , ... sam z tego korzystam Twisted Evil ( Idea dobry wynalazek),
serdecznie pozdrawiam
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Małgoś
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 1497
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Lip 28, 2005 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdziłam....przydaje się!Jeszcze raz dzięki za pomoc.Jak masz coś odkrywczego odnośnie neta to zawsze chętnie posłucham. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
romek
Kucharz


Dołączył: 11 Lip 2005
Posty: 69

PostWysłany: Wto Sie 02, 2005 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Papryka na miodzie

4 kg papryki, 1 l wody, 250 ml octu winnego 6%, 1 łyżka miodu
200 g cukru, 8-10 ziaren ziela angielskiego
50 ml oleju, 2 płaskie łyżki soli

Paaprykę trzeba pokroić na cztery części, ułożyć w słoikach. Z przegotowanej i ostudzonej wody, przygotowujemy zalewę. Do każdego słoja wrzucamy po 2 ziarna ziela angielskiego, wlewamy zalewę z wody, octu, cukru, miodu i soli. Papryka powinna być całkowicie zalana marynatą. Na wierzch każdego słoika wlewamy trochę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 11:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... rozpoczął się jeden z moich ulubionych sezonów, ... a mianowicie zaprawa pomidorów, (mój ulubiony gatunek to "lima" - poniżej)
... prosty przepis dla zainteresowanych,
Pomidory pasteryzowane
Składniki:
1 kg pomidorów
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Przekrawamy wzdłóż, wykrawamy gniazda kwiatowe i uszkodzone miejsca, następnie ciasno układamy w słoje.
Rozpuszczamy sól we wrzącej wodzie i studzimy wodę do temperatury około 80oC. Zalewamy pomidory i zamykamy szczelnie słoje. Pasteryzujemy około 20 minut (litrowe słoje). Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego

ps - zawsze na zimę "coś pomidorowego", można przyrządzić n




_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie


Ostatnio zmieniony przez Chef Paul dnia Nie Wrz 11, 2005 9:56 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 12:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... oczywiście papryczka na zimę też jest bardzo przydatna n , ...

"ostra" papryka pasteryzowana
Składniki:
1 kg papryki - (najchętniej używam gatunku "cyklon" jest bardzo ostra)
1 litr wody
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 łyżka soli kamiennej
1 łyżka cukru
3 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 główki czosnku
6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól i cukier we wrzącej wodzie, wlewamy ocet i dodajemy listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz, gotujemy 10 minut, studzimy zalewę do temperatury około 80oC i przecedzamy przez sitko. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Wykrawamy gniazda nasienne i usuwamy część pestek, ciasno układamy paprykę w słoje i dodajemy po kilka ząbków czosnku.
Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch 2 łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje. Pasteryzujemy około 10 minut, (słoje 1/2 litra). Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego



_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie


Ostatnio zmieniony przez Chef Paul dnia Nie Wrz 11, 2005 9:55 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacek T.
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 184
Skąd: Transylwania ;)

PostWysłany: Nie Sie 14, 2005 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zamieszczam kilka przepisow (wrzucalem je dawno temu na oliwke)...

SAŁATKA Z BURAKÓW
2 kg buraków ćwIkłowych, 1 kg marchwi, 1 kg kwasnych jablek, 2 duze cebule
zalewa: 2 szkl. octu winnego, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. wody, 3 liscie laurowe, 8 ziaren ziela ang.,10 ziaren pieprzu, 2-3 lyzki soli

Buraki ugotowac w lupinach,ostudzic i obrac. Marchew i buraki zetrzec na grube wiorki (np. w malakserze), cebule pokroic w polplasterki, jablka w slupki. Zagotowac zalewe, wlac do przygotowanych warzyw, wymieszac, przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

BURAKI Z KAPUSTĄ
2 kg buraczków surowych, 2 kg kapusty białej, 40 dag cebuli, 40 dag cukru, 1 szkl. octu 10%, 2 łyżki soli

Kapustę poszatkować, buraczki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w półkrążki, wszystkie warzywa wymieszać z solą i odstawić na 2 godz. Dodać ocet, cukier i całość dokładnie wymieszać. Napełnić słoiczki , pasteryzować od zagotowania wody ok. 45 min.

Z BIALEJ KAPUSTY
2 kg kapusty b., 2 kg burakow, 40 dag cebuli
zalewa: 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. octu winnego, 3/4 szkl. cukru, 1/3 szkl. wody, 2 lyzki soli

Buraki ugotowac, obrac, zetrzec na tarce o duzych oczkach. Kapuste poszatkowac, ugotowac, odcedzic. Cebule pokroic w piorka. Wymieszac warzywa, dodac goraca zalewe, ponownie wymieszac. Przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac 15 min.

PAPRYKA CZERWONA LUB RÓŻNOKOLOROWA Z CEBULĄ
1,5 kg papryki, 0,5-0,7 kg cebuli,
zalewa: 20-30 dkg cukru, 0,5 l octu 10%, 0,5 l wody, 2 lyzki soli, liscie l., ziele ang.

Cebule pokroic w plastry, papryke w paski. Cebule i papryke (oddzielnie) posypac sola i odstawic na 24 godz. Odcisnac. Na wrzaca zalewe wrzucac wymieszana z cebula papryke, gotowac 2-3 min. Goraca wkladac do sloikow. Mozna chwile pasteryzowac.

SALATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI, POMIDORÓW I CEBULI
1 kg papryki, 30 dag pomidorów, 20 dag cebuli, 3-4 zabki czosnku
zalewa: 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego 6%, po 1 lyzeczcze soli, cukru, gorczycy, pieprzu, ziela ang., 3-4 liscie l., 3-4 lyzki oleju

Papryke zblanszowac, obrac ze skorki, pokroic w paski. Pomidory pokroic w osemki,cebule w plasterki. Warzywa i czosnek ulozyc w sloikach. Zagotowac zalewe z przyprawami, zalac salatke w sloikach. Na wierzch kazdego sloika wlac po lyzce oleju, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

MIZERIA Z OGÓRKÓW
1 kg ogorkow, 2 cebule, 4 zabki czosnku, 3-4 lyzki posiekanego koperku, 1/2 szkl. wody, po lyzeczce soli, kwasku cytrynowego i pieprzu

Ogorki i cebule pokroic w talarki, wymieszac z obranym czosnkiem i koprem, wlozyc do sloikow. Zagotowac wode, wymieszac z sola,
kwaskiem i pieprzem. Zalac ogorki, zamknac, pasteryzowac 20 min.

SAŁATKA WIELOSKŁADNIKOWA
po 1 kg: buraków, marchwi, kapusty bialej, cebuli, czerwonych pomidorow
zalewa: 6 szkl. wody, 2 szkl. octu 10%, 2 szkl. cukru, 2 lyzki soli, 2-3 liscie l., kilka ziaren ziela ang.

Buraki i marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Kapuste poszatkowac, cebule i pomidory pokroic w plastry. Zagotowac zalewe.
Do gotujacej sie zalewy wrzucic buraki i gotowac ok. 15 min., nastepnie wrzucic marchew i cebule i gotowac 10 min., nastepnie kapuste
i gotowac kolejne 10 min., na koniec pomidory i gotowac 5 min.
Wszystko wymieszac i gorace wkladac do sloikow.

BURACZKI Z PAPRYKA
3 kg ugotowanych i obranych buraczków, 1 kg słodkiej papryki (żólta, czerwona, zielona), 0,5 kg cebuli, 0,5 szkl. octu (10 %), 1 szkl. oleju, 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki, 3 łyzki cukru, 2 łyżki soli

Cebulę dowolnie pokroić, blanszować 5 min. , paprykę pokroić w paski, równiez blanszować 5 min. Buraki zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Ocet z olejem zagotować, wlać gorący do buraków, dodać cebulę, paprykę, przyprawy i wymieszać dokładnie. Przełożyć do słoików, pasteryzować 20-30 min. (w zależności od wielkości słoika).

SALATKA Z CUKINII I MARCHEWKI
2 kg cukinii poszatkowanej tak jak ogórki na mizerie, 1 kg marchewki pokrojanej w cienkie talarki, 0,5 kg cebuli pokrojanej w kostkę,
2 czubate łyżki posiekanego zielonego koperku, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 szkl. oleju, 0,5 szkl. octu, po kilka ziaren pieprzu i ziela ang., liście laurowe.

Marchewke blanszować 8 min. Wszystkie składniki włożyć do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 5 min. Gorące wkładac do słoików i pasteryzowac 30 min.

SAŁATKA WIELOSKŁADNIKOWA - ten przepis skopiowalem, przymierzam sie do realizacji
Po 1 kg: marchwi, kapusty białej, włoskiej, ogórków, pomidorów, czerwonej papryki, jabłek antonówek lub renet, 50 dag cebuli,
1/2 szkl. cukru, 2 garście soli, trzy listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 szkl. oliwy z oliwek, 1 szkl. octu 6%.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Obrane jabka i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa włożyć do dużego garnka, wlać oliwę, dodać cukier, sól i przyprawy. Od chwili zawrzenia gotować 20 min., pod koniec gotowania wlać ocet. Sałatkę wraz płynem włożyć do półlitrowych słoików, zamknąć i pasteryzować 20-25 min.

SAŁATKA SZWEDZKA
1 kg ogórków, 20 dag cebuli, 8-10 dag marchwii, 2 ząbki czosnku
zalewa: 1 szkl. wody, 1/2 szkl. octu 10%, 5 dag cukru, 2-3 łyżki oleju, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela ang., 2 listki laurowe, 1 łyżeczka gorczycy, sól

Ogórki pokroić na cienkie plasterki, cebulę w cienkie półkrążki, marchew w słupki. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić i odstawić na 3 godz. Zagotowac wodę z octem, olejem i przyprawami. Warzywa lekko odcisnąć, wlozyc do słoików, zalać gorącą zalewą wraz z przyprawami, zakręcić. Pasteryzować 10-15 min.
_________________
pozdrawiam,
kuchcik amator :)
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Nie Sie 21, 2005 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... toż to Jacku prawie cała spiżarnia Wink , ... i trudno będzie dać coś nowego Very Happy
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacek T.
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 184
Skąd: Transylwania ;)

PostWysłany: Nie Sie 21, 2005 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

racja, troche tego by bylo, gdyby robic wszystko Very Happy Ponizej jeszcze jeden przepis, ktory kiedys skads skopiowalem, moze komus przypadnie do smaku...

Surówka z kapusty czerwonej, ogórków, jabłek, zielonych pomidorów i cebuli

1 kg kapusty czerwonej, 1 kg ogórków, 1 kg pomidorów zielonych, 1 kg cebuli, 2 kg jabłek
zalewa: 1 szkl. cukru, 1 szkl. wody, 1 szkl. octu 10%, liść laurowy, ziele angielskie

Kapustę, ogórki, pomidory i cebulę drobno poszatkować. Kapustę sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki (oprocz jablek) nasolić i odstawić na noc. Rano zlać sok. Dodać 2 kg pokrojonych w kosteczke jabłek. Przełożyć wszystko (wraz z nowym sokiem, który puści) do wyparzonych słoików. Zalewe gotowac 10 min. i zalac nia sloiki.

Jeszcze kilka przepisow na przetwory: http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=21
_________________
pozdrawiam,
kuchcik amator :)
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jacek T.
Szef Kuchni - Superpomocnik
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 184
Skąd: Transylwania ;)

PostWysłany: Pon Sie 29, 2005 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dla odmiany marynowane cebulki Very Happy Przyznam, ze na razie ich nie robilem, choc sprobowalbym na na polowie skladnikow...

CEBULKI MARYNOWANE
1 kg malych cebulek, sol
zalewa: 4 szkl. bialego wytrawnego wina, 2 szkl. bialego octu winnego, 1 -2 papryczki chilli, 6 lyzek cukru, 2 lyzeczki ziaren pieprzu, 3 lyzeczki gorczycy, po 1 lyzeczce ziela ang. i kurkumy, 2 liscie laurowe, 1 lyzka soli

Obrane cebulki wlozyc do miski. Zagotowac 1 szkl. wody z 1 lyzka soli, zalac cebulki. Osaczyc po 12 godz.
Skladniki marynaty polaczyc i gotowac 5 min. Cebulki przelozyc do sloikow, zalac goraca marynata i zamknac, odwrocic dnem do gory. Sa gotowe po kilku dniach.

KOLOROWE WARZYWA
po 30 dag fasolki szparagowej i kalafiora, po 25 dag cebulek i ogorkow, 20 dag marchewki, po 1 straku czerwonej i zoltej papryki, sol
zalewa: 2 szkl. octu 10%, 1/2 l wody, 10 dag cukru, lisc laurowy, 3 gozdziki, po 5 ziaren ziela ang. i pieprzu, 1 plaska lyzka gorczycy, lyzeczka soli

Z fasolki odciac konce i usunac wlokna. Obrane ogorki pokroic w slupki, oczyszczone papryki przekroic wzdluz na polowki, wrzucic na 1 min. do wrzacej wody i odcedzic. Kalafiora, obrana marchewke i fasolke ugotowac (ale nie rozgotowac) na parze lub w posolonej wodzie (najlepiej w osobnych naczyniach). Do wrzacej posolonej wody wlozyc na 3 min. ogorki, wyjac, przelozyc na sito. Tak samo zrobic z obranymi cebulkami. Wszystkie warzywa po obgotowaniu przelac zimna woda i osaczyc. Marchewke po ugotowaniu pokroic w talarki, papryke w slupki, fasolke skosnie na nieduze kawalki.
W sloikach ukladac warstwami warzywa, przesypujac kazda warstwe ziarnami gorczycy.
Skladniki zalewy polaczyc i zagotowac. Goraca zalewe zalac warzywa, sloiki szczelnie zamknac, wstawic do garnka (wyscielonego sciereczka), zalac goraca woda (powinna siegac do pokrywek) i pasteryzowac 30 min.
_________________
pozdrawiam,
kuchcik amator :)
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kozelanka
Gość





PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam takie pytanko, potrzebuje przepis na taka salatke w sloiki na zime, z ogorkow pokrojonych w plasterki, papryki, cebuli i nie wiem moze cos tam jeszcze i w zalewie z octu i oleju - jadlam cos takiego kiedys, a teraz chce sama zrobic sobie.
moze macie w swoich zbiorach taki przepis

z gory dziekuje
Powrót do góry
dario
Początkujący


Dołączył: 06 Wrz 2005
Posty: 2

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamień pomidory na ogórki i gotowe:)

SALATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI, POMIDORÓW I CEBULI
1 kg papryki, 30 dag pomidorów, 20 dag cebuli, 3-4 zabki czosnku
zalewa: 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego 6%, po 1 lyzeczcze soli, cukru, gorczycy, pieprzu, ziela ang., 3-4 liscie l., 3-4 lyzki oleju

Papryke zblanszowac, obrac ze skorki, pokroic w paski. Pomidory pokroic w osemki,cebule w plasterki. Warzywa i czosnek ulozyc w sloikach. Zagotowac zalewe z przyprawami, zalac salatke w sloikach. Na wierzch kazdego sloika wlac po lyzce oleju, zamknac. Pasteryzowac 20 min.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
romek
Kucharz


Dołączył: 11 Lip 2005
Posty: 69

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 12:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomidorki w zalewie

4 słoiki po 500 ml:
- 1 kg pomidorów (twardych, o małej ilości pestek)
- kilka ostrych zielonych papryk (ewentualnie)
- kilka główek czosnku
- 1,5 dag soli
- 1 dag kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
- po kilkanaście listków laurowych lub ziaren ziela angielskiego
- łyżka cukru
- olej

Paprykę umyj. Czosnek obierz i podziel na ząbki. Pomidory umyj i ponakłuwaj je w kilku miejscach wykałaczką. Teraz razem z papryką i czosnkiem ułóż w słojach. 3 szklanki wody zagotuj z solą, kwaskiem cytrynowym, cukrem i zielem angielskim. Zalej nią pomidory, do każdego słoika wlej łyżeczkę oleju. Pasteryzuj 20 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2005 12:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kozelanka napisał:
mam takie pytanko, potrzebuje przepis na taka salatke w sloiki na zime, z ogorkow pokrojonych w plasterki, papryki, cebuli i nie wiem moze cos tam jeszcze i w zalewie z octu i oleju - jadlam cos takiego kiedys, a teraz chce sama zrobic sobie.
moze macie w swoich zbiorach taki przepis

z gory dziekuje


Mam, jutro wpiszę przepis bo dziś już usypiam nad kompem i mogłabym napisać jakieś brednie zamiast przepisu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2005 8:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgodnie z obietnicą podaję przepis :

Sałatka z ogórków

4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
4-5 szt papryki
40 dkg marchwi
4 ząbki czosnku
pieprz, ziele ang.
6 łyżek natki

zalewa
3 łyżki soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki oleju
1 niepełna szklanka octu 10% /wystarczy 3/4 szkl./

Ogórki obrać, pokroić w plasterki, lekko zasolić i zostawić na 2 godz. po czym odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w drobne paski, marchew zetrzeć na grube wiórka, natkę posiekać.
Zagotować zalewę, na gotującą wrzucić wszystkie składniki i chwilkę pogotować /aby warzywa zmiękły ale się nie rozgotowały !!! /.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do wystygnięcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 11:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a macie coś jeszcze na buraki? Najlepiej bez octu, i tak, żeby jak najbardziej mozna je było potem zimą użyć do barszczu czy sałatki...

Pozdrówka serdeczniuchne Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alik
Szef Kuchni


Dołączył: 08 Cze 2005
Posty: 124

PostWysłany: Czw Wrz 15, 2005 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy pytanie jeszcze aktualne? mogę podać jak ja robię, ale z octem, cebulą i czosnkiem, w zimie służy jako sałatka lub barszcz z tego robię pyszniutki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GOŚCIUFKA
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 168
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Czw Wrz 15, 2005 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Preferuję przetwory bez octu... (chyba,że moze być warzywny, albo np. jabłkowy)
Jeśli masz coś bez octu spirytusowego, to pytanie jak najbardziej aktualne n

Pozdrówka serdeczniuchne n
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1152
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Pią Sie 05, 2011 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked jaka tu wielka spiżarnia n ....jak najbardziej na czasie n a ja latam i szukam ...gupa Very Happy a to nie wszystko jeszcze ,są inne posty.........bo ja teraz jestem w ogórkowie n
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
maggie
Szef Kuchni


Dołączył: 15 Sie 2006
Posty: 618
Skąd: Olsztyn/Szczytno

PostWysłany: Pią Sie 05, 2011 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

elżbieta napisał:
Shocked jaka tu wielka spiżarnia n ....jak najbardziej na czasie n a ja latam i szukam ...gupa Very Happy a to nie wszystko jeszcze ,są inne posty.........bo ja teraz jestem w ogórkowie n


U mnie dzisiaj ruszyła produkcja ogórkow kiszonych....Wstępnie 7 kg ale w następnym tygodniu zrobię 10... Wink

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pomidorowy "szał" ... ceny ich spady do 1 zł za kg. Lada dzień będę pasteryzować... Very Happy

Pozdrawiam zza słoików...hehe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
elżbieta
Szef Kuchni


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1152
Skąd: Sochaczew k/Żelazowej Woli

PostWysłany: Pią Sie 05, 2011 2:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja już mam półmetek Laughing .......30 zrobione :kiszone w słoikach ,ogórki w chili ,i ogórki z rodzynką ,ogórki z papryką i cebulą .......jeszcze tylko ze trzy i mam święty spokój do lata n przyszłego ...a nie jeszcze ta pierdzielona dynia co se Mój hoduje na moje utrapienie Twisted Evil


a pytanie do Chefa mam n ogórki w słoikach odwrócone miałeś na zdjęciu z opisem ,by sprawdzić czy nie ciekną .....czy te ogórki cały czas na czas kwaszenia trzymasz do góry d ...?


o przepraszam Very Happy doliczyłam się 48 ,to jeszcze dwa zrobię i w tym roku fajrant Laughing Laughing Laughing na ogórki jak ja nie cierpię robić Evil or Very Mad
_________________
Elżbieta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
DPS
Szef Kuchni


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 444
Skąd: lasy żywicą pachnące

PostWysłany: Sob Sie 06, 2011 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie szał przetwórczy trwa w najlepsze - teraz idą hurtowe ilości ogórków na wszelkie sposoby, do tego cukinia, a w przyszłym tygodniu polecą pomidory. Aaaa, i paprykę robię!

Troche inny przepis, nauczyła mnie gościowa z Izraela, parę dni temu. Wyśmienite, polecam!

PAPRYKA W ZIOŁACH

Wpychamy na blaszkę do pieczenia surowe papryki, w żaden sposób nie zaczepiane wcześniej, w całości. jak się zrobią na nich zmarszczki i miejscami ciemne plamy, wyciągamy i wrzucamy do torby foliowej, którą wrzucamy do następnej torby foliowej - całość zawiązujemy, żeby się parzyło. W takich zawiązanych woreczkach papryka stygnie sobie. jak zimna, rozwiązujemy i teraz daje się bardzo łatwo obrać ze skórki, co też czynimy. Wywalamy też zbędne części papryki, jak zielony ogon czy ziarenka, choć nie trzeba ich z lupą wydłubywać, u naszej gościowej zostało ich całkiem sporo i - OK! Obrane ze skórki paprykowe flaczki, sok wylany z woreczków, olej i ocet(olej do octu 3:1), wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, do smaku. My dałyśmy dużo bazylii, oregano, tymianku, hyzopu. Proporcje są niełatwe - u nas na 8 papryk poszło jakieś 3 łyżki octu, reszta to do smaku... Teraz pozostaje zmieszać, żeby było przykryte tym sosem i odstawić - wcale niekoniecznie do lodówki, jeśli mamy jakieś duże naczynie zakręcane (muszki owocówki!), to może być i poza lodówką. Czym dłużej stoi, tym smaczniejsza. Polecam serdecznie, znakomita! Very Happy
_________________
Zapraszam na bloga :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group