Do czego użyć suszone pomidory?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cargo
Gość





PostWysłany: Sro Cze 08, 2005 1:56 pm    Temat postu: Do czego użyć suszone pomidory? Odpowiedz z cytatem

Dostałam paczuszkę suszonych pomidorów - 100 g. I teraz nie za bardzo wiem co mam z nimi zrobić - zupa, spagetti????

Może Pan Panie Maciej mi pomoże?
Powrót do góry
renia
Gość





PostWysłany: Sro Cze 08, 2005 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biorę pierś z kurczaka i smaruję ją olejem, miodem, mieszanina ziół oregano i bazylia, lub tymianek i odrobina rozmarynu ząbkiem czosnku, sola i pieprzem. pomidory mocze chwilę w oliwie, drobno siekam i i łącze z odrobina masła. Piersi faszeruję pastą pomidorową i dodaje plasterek sera, sponam wykałaczką i na 1-2 godz do lodówki. Potem na patelnie, a gdy sie opiecze na złoto zawijam w folię al. i na 10 minut do piekarnika. rewelacja
Powrót do góry
tak lubie
Gość





PostWysłany: Sro Cze 08, 2005 3:13 pm    Temat postu: z krewetkami Odpowiedz z cytatem

Może to i dosyć kosztowne danie, ale warto.

Na patelni rozgrzewasz oliwe i podsmazaszlrewetki z dodatkiem czosnku, dodaj posiekane suszone pomidory 5-7 sztuk Jak się wszystko minutę podsmaży to zdejmij z ognia i przekładamy do miseczki. Na patelnie wlewamy oliwe i przesmażamy 2-3 pomidorki - też posiekane z odrobiną wody i smażyć mieszając do uzyskania bardzo gęstą masę. Kiedy masa pomidorowa zacznie się gotować dodaj makaron, sól, pieprz, krewetki i bazylie najlepiej świeżą

Piersi, takie jak wyżej jem z emmentalerem. rzeczywiście są dobre. Nie trzeba ich wprawdzie wkładać w folię do piekarnika, moim zdaniem wystarczy je powoli usmażyć. Ale to szczgół.
Powrót do góry
Maciej Kuroń
.


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 940
Skąd: Izabelin k. Warszawy

PostWysłany: Pią Cze 10, 2005 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam po dłuższej przerwie!

Suszone pomidory są znakomitym dodatkiem do lasagne. Po wymoczeniu w oliwie nakładam po kilka sztuk na każda warstwę razem z sosem bolognese.
Smacznego!
_________________
Maciej Kuroń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
joanna
Gość





PostWysłany: Czw Lip 14, 2005 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A wie ktos może czy można pomidory samemu ususzyć? I jaki jest efekt?
Powrót do góry
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Nie Lip 17, 2005 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... oczywiście że, można samemu ususzyć pomidory (wychodzi taniej niż ze sklepu Very Happy ), ...
... tak więc (zrobiłem je dwa lata temu Very Happy ),
Suszone pomidory
Średnie dojrzałe pomidory (z pola), umyć pod bieżącą ciepłą wodą i osuszyć ściereczką. Przekroić na połówki (w poprzek), i położyć je przekrojoną częścią na wierzch na słońcu. Gdy się już podsuszą i przywiędną, dosuszyć w piekarniku w tmp 60oC - 80oC. Włożyć do wysterylizowanych słoiczków i zalać oliwą z oliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Nie Lip 17, 2005 10:07 pm    Temat postu: Re: Do czego użyć suszone pomidory? Odpowiedz z cytatem

cargo napisał:
Dostałam paczuszkę suszonych pomidorów - 100 g. I teraz nie za bardzo wiem co mam z nimi zrobić - zupa, spagetti????

Może Pan Panie Maciej mi pomoże?

to pomidory suche? NIe w zalewie?

Najpierw musisz je namoczyć, najlepiej z odrobiną octu balsamicznego. A potem to juz kwestia gustu. Od sałat, po mięsa, od sosów po zapiekanki..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cargo
Gość





PostWysłany: Sro Lip 20, 2005 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, tak Gamma. Można kupić też suszone pomidorki SUSZONE. W paczuszkach po 100 gram. Na nieszczęście już je wykorzystałam n
Są pyszne w wielu wariacjach i wszystkim polecam. Teraz spróbuje z zalewy...
Powrót do góry
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 2:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... jak te które podałem powyżej, ... Ususzysz na wiór to będą suszone SUSZONE Very Happy ... a dalej, jak zmielisz takim starym ręcznym młynkiem do kawy wraz z czerwonym pieprzem ... to MASZ wspaniały dodatek do sosów n
pozdrawiam serdecznie,
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Gama dnia Czw Lut 23, 2006 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dorcia31
Kucharz


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 65

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie! W sklepach mozna kupić pomidory w przeróżnych zalewach smakowych, czy macie jakieś swoje ulubione?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gama
Szef Kuchni


Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 370

PostWysłany: Czw Lip 21, 2005 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w przeróznych powiadasz?

ja lubie najzwyklejsze :)

ew. te z czosnkiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chef Paul
Szef Kuchni - Superpomocnik


Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 2099
Skąd: Floryda / Wielkopolska

PostWysłany: Wto Sie 08, 2006 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... po ususzeniu pomidorów domowym sposobem, można je zalać oliwą (nie olejem - oliwa jest dość odporna na utlenianie) i pasteryzować,
... należy pamiętać aby oliwa i pomidory były dobrej jakości, bez żadnych oznak pleśni lub zepsucia,

smacznego
_________________
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulinarna tradycja rodziny Kuroniów Strona Główna -> Wejście na forum - Porozmawiajmy o wszystkim Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group