X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina

Tatar wołowy z jakiem przepiórczym i frytkami

Tatar wołowy z jakiem przepiórczym to jedna z moich ulubionych zimnych przystawek. Danie to bez wątpienia można spotkać w bardzo wielu restauracjach w niezliczonych wręcz wariantach. Dzisiaj postanowiłem nauczyć Was, jak przygotować tą potrawę w domowych warunkach. Postawiłem na dość nietypowe dodatki żółtko przepiórcze oraz cieniutkie frytki. Taki zestaw fantastycznie się uzupełnia – delikatne kawałki wołowiny, kremowe żółtko oraz chrupiące frytki. Do przygotowania tatara niezbędny jest ostry nóż. Do siekania wołowiny i krojenia warzyw użyłem noży z kolekcji Absolute Felix Zepter. Ostrza wykonane są z japońskiej 66-warstwowej stali damasceńskiej hartowanej lodem, co sprawia, że struktura stali jest drobniejsza i bardziej kompaktowa. Taka stal jest niesamowicie wytrzymała a noże gwarantują perfekcyjną precyzję krojenia.

Tatar wołowy z jakiem przepiórczym – najlepszy przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego np. polędwica, ligawa, udziec lub rostbef
  • 1,5 cebuli średniej wielkości 
  • 3 ogórki kiszone
  • 10 marynowanych grzybów np. prawdziwki 
  • 4 żółtka przepiórcze 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 500 g ziemniaków 
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów. Przed posiekaniem mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie. Wystarczy 30 minut w zamrażarce.

Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie pokrój w cienkie paski, potem w drobną kostkę. Na końcu jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.

Z pewnością do tego celu najlepszy będzie nóż ABSOLUTE ML do mięsa.

Krok 2:

Cebulę, ogórki i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę. Najlepiej do tego celu sprawdzi się nóż typu ABSOLUTE ML Santoku.

Krok 3:

Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj olej, następnie delikatnie wymieszaj, aby mięso nie było zbite.

Krok 4:

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie pokrój w cieniutkie słupki. Usmaż na głębokim tłuszczu. Tutaj zastosowałem nóż ABSOLUTE ML do obierania.

Krok 5:

Uformuj tatara, możesz skorzystać ze specjalnej obręczy, z pewnością ułatwi pracę. Następnie na około obłóż grzybkami, ogórkami, cebula i musztarda francuska.

Na koniec gotowy tatar udekoruj jajkiem przepiórczym i frytkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również