Świeże rydze

Składniki:
  • 700-800 g świeżych rydzów
  • 100 g masła
  • sól
  • ew. 125 ml śmietany, 1 cebula
Sposób przyrządzania:
Rydze są wspaniałymi, wyjątkowo smacznymi grzybami. Trudno na nie trafić w naszych lasach, chociaż znawcy i wytrawni grzybiarze mają swoje miejsca, gdzie znajdują rydze, czy prawdziwki, oczywiście nie wyjawiają nikomu położenia swoich tajemniczych, grzybowych zakątków. Tym nie mniej zdarza się, że nam samym uda się natrafić na taki cud natury i wtedy trzeba wiedzieć, jak grzyby zbierać i jak je podać. Otóż rydze najsmaczniejsze są z patelni lub rusztu, smażone na maśle. Masło rozpuszczamy na patelni i układamy na niej same kapelusiki bez korzonków, blaszkami do góry. Po kilku minutach odwracamy grzyby na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Najpierw grzyby puszczą sok, ale po chwili masło nabierze pięknego złocisto-pomarańczowego koloru. Wtedy podajemy je oprószone solą. Oczywiście możemy w trakcie smażenia dodać posiekaną cebulkę oraz śmietanę i podać rydze z kaszą gryczaną. Innym sposobem podawania rydzów jest maczanie oczyszczonych, młodych rydzów w topionym maśle i pieczenie ich bezpośrednio na ruszcie lub blasze. W ten sposób możemy sobie przyrządzić również inne świeże, młode grzyby: prawdziwki, czy nawet pieczarki.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-16
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Grzyby
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.