Piernik z piwem

Składniki:
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  • po 250 g cukru i miodu
  • 250 ml jasnego piwa
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
Sposób przyrządzania:
Ucieramy masło z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo miód, piwo i mąkę, przesianą i wymieszaną z sodą i przyprawami. Na koniec ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy delikatnie mieszając do przygotowanego ciasta. Formę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wkładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC prze 40–50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-16
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Słodkości
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane