Sernik wiedeński

Składniki:
  • 1kg sera
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Sposób przyrządzania:
Mielimy ser dwu - trzykrotnie. Ucieramy żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru).Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 80 minut.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-16
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Słodkości
Słodkości Wielkanocne
Komentarze do tego przepisu:
Jakub Kuroń @ 2014-04-17
Nie ma problemu.
Ale kupuj dobrej firmy, np. piątnicy. Sery najtańsze to nieporozumienie.
~iza @ 2014-04-17
panie Jakubie można użyć sera z wiaderka czy lepiej kupic normalny i zmielić?
Jakub Kuroń @ 2013-12-10
Elu, ilość idealnie pasuje na tortownicę 21 cm. Tylko ostrożnie z cukrem ja daję 1 szklankę. Może dla tego, że słodki to nie mój ulubiony smak.
~ela @ 2013-12-07
Podoba ni się przepis i chciałabym spróbować upiec sernik ,proszę o podanie jakieś wielkości powinna być tortownica ?
~kasiak @ 2013-07-13
absolutnie najlepszy sernik świata!!!! tez dodaje mniej cukru, polecam, jest FANTASTYCZNY!!!
kuleczka901 @ 2012-01-01
ja dodaje 1 szkl cukru i jest mistrzowski :)
mariolek @ 2008-12-15
pyszny w sam raz ani nie za slodki pyszny
kasia580 @ 2008-05-09
Jak na moje beztaleńcie do pieczenia sernik za pierwszym razem mi wyszedł, a tak wszystkim smakował że na drugi dzień go nie było. Jak dla mnie tylko za słodki, ale drugim razem dodam mniej cukru. Tak to jest pyszny.
~Pan dobra rada @ 2008-03-20
Co za pytanie? Oczywiście że tak!
~ewa @ 2008-03-20
czy piekarnik z termoobiegiem też należy wcześniej rozgrzać?
1  2  »  
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane