Papryka faszerowana mięsem

Składniki:
  • 8 strąków papryki
  • 3 pomidory
  • 200 g ryżu
  • 700 g mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • tymianek, majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju. Mieszamy mięso, ryż, jaja, cebulę, czosnek i przyprawy: posiekane świeże zioła, lub suszone, sól i pieprz. Mieszamy farsz, a następnie myjemy papryki, wydrążamy środki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki nadziewamy farszem, układamy w rondelku, dodajemy trochę oleju, wywar i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-23
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Warzywa faszerowane
Komentarze do tego przepisu:
~sylwcia @ 2008-09-08
uczę sie dopiero gotować.i chcialabym zrobić coś innego.mam 2 pytania czy mięso mielone to nadziewa się surowe aha i co z tym pomidorem on ma być naokoło papryki?
~wiktor @ 2007-09-10
Witam !
Dawno temu oglądałem program w telewizj z Pana udzialem na temat faszerowanej papryki
O ille dobrze pamiętam był to przepis na paprykę po kaukasku.Niestety przepisu tego nie pamiętam. Pamiętam jedynie wspomnie po tej potrawie , którą zrobiłem wg, Pańskiego przepisu.
Przygotowuje przyjęcie i i chciałbym zgotować moim gościom niespodziankę w postaci tej potrawy.
Proszę Bardzo o przesłanie mi przepisu.
Z poważaniem Wiktor
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane