Gołąbki klasyczne z ryżem i mięsem

Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 250 g mielonej wieprzowiny lub kiełbasy, czy wędzonki
  • 250 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 l wywaru (może być z kostki)
  • 1 mała cebula
  • 60 g tłuszczu: masło, smalec
  • sól, pieprz
  • ew. 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki
Sposób przyrządzania:

Gołąbki należą do ukochanych potraw niejednego Polaka, ale też trzeba sobie powiedzieć, że są dowodem na to, że lubimy zjeść „suto i pożywnie”. Powstało wiele wariacji gołąbkowych. Możemy stosować rozmaite farsze: grzybowe, mięsne, ziemniaczane, z soczewicy, sera, no i oczywiście z mięsa i ryżu, różne sosy, różne sposoby przyrządzania: od duszenia, przez wypiekanie, aż po smażenie na patelni. Możemy również zawijać farsz w różne liście: zwykłej kapusty, kapusty włoskiej, kiszonej, pekińskiej, czy na wzór kuchni śródziemnomorskiej w liście winorośli. Nasza polska kuchnia zawdzięcza swą różnorodność rodzimej skłonności do eksperymentowania i poszukiwania indywidualnych rozwiązań. Tym samym odpowiednio modyfikując przepisy, od czasu do czasu odchudźmy nieco nasze popisowe dania zamiast z nich rezygnować.


Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas duszenia lub wypiekania gołąbków. Ryż odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Do wywaru możemy dodać zasmażkę. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym, ziemniaczanym. Smaczne są także po odsmażeniu ich na patelni (na maśle lub smalcu) i polaniu ich świeżo topionym tłuszczem, czy posypaniu skwarkami.

Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-23
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Warzywa faszerowane
Przepisy na zimę
Komentarze do tego przepisu:
~lola @ 2014-06-14
tak przeglądam przepisy na gołąbki bo czasami ktoś coś fajnego pisze:)tym razem nie znalazłam nic ciekawego ale podany przepis jest najbardziej zbliżony do mojej wersji.Dodam tylko ze mojego autorstwa aby kapusta nie pękała,była miękka,elastyczna i dobrze się zawijała, należny wyciąć głąb i włożyć ja do garnka z gorącą wodą z dodatkiem oliwy, tak parzyć i delikatnie widelcem oddzielać liście,ponadto do mięsa dobrze jest dolać trochę zimnej przegotowanej wody aby niedogotowany ryż miał czym nasiąknąć podczas duszenia i żeby gołąbki nie były suche, co do sosu to dodam ze doprawiam odrobina bazylii i robię go na wywarze spod gołąbków.Oczywiście zawsze dusze je w piekarniku bo mają zupełnie inny smak:)smacznego:)
~orion @ 2014-03-02
była na gazie? czyly nawalona jak stodoła?
~jon @ 2014-01-23
-gołabki z kiełbasą to nie grill
bcl @ 2010-11-12
ale zdziwiony jestem ze calosc nalezy piec w piekarniku, u mnie mama zawsze to robila na gazie (nie "na gazie" :), jest duża róznica w smaku między robieniem w piekarniku, a na gazie?
przejdznaswoje @ 2010-01-01
generalnie w Australii zastąpiłem mięso wieprzowe - baranim i wyszło świetnie. Był problem ze znalezieniem mielonej wieprzowiny a baraniny mają tutaj pod dostatkiem. Wszystko zrobiłem jak powyżej i jest ok. Mam tylko problem z obieraniem kapusty bo mi liście pękają. Może warto całą główkę włożyć i sparzyć ?
~quisti @ 2008-11-20
Doroto, ale mam wrażenie że zagraniczne mięso mielone popsuje tylko smak.
Jakoś nieprzypadło mi do gustu, nie wiem czym to jest spowodowane, z czego się składa, czy sposobu mielenia..
~gosia @ 2008-10-09
bardzo dobre
~Stefek @ 2007-06-29
Gołąbki są bardzo dobre, Nie jestem "codziennym" kucharzem, ale się bez żadnych problemów udały. Takie gołąbki gotowała kiedyś moja babcia i do tego smaku tęskniłem. Wszystkim czytającym polecam ten przepis.
~picollo @ 2007-05-13
supersmaczne, polecam gorąco!!!!!!!!!
dafne @ 2007-04-26
Te gołąbki sa bardzo dobre. Kilka razy testowane.
1  2  »  
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.