Lasagne z sosem boloński

Składniki:
  • 500 g makaronu lasagne
Sos bolognese:
  • 500 g mielonej, chudej wołowiny
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • posiekane świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 1 l sosu beszamelowego
Sposób przyrządzania:
Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem i parmezanem. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę sosu bolońskiego. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym parmezanem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40–50 minut w temp. 180ºC. Jeżeli w naszej Lasagne mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-09
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Makarony
Komentarze do tego przepisu:
~torti @ 2008-09-07
MArchewke to sobie może cie wsadzić, ale... do sokowirówki. Jak ktoś napisał wcześniej. Gotować trzeba z wyczuciem. Do sosu bolońskiego marchewkę i inne warzywa dodaję opcjonalnie
~Kinga @ 2008-09-07
Zgadzam się z Rossaną! Lasagne bez marchewki i selera to nie lasagne! Ja dodaje jeszcze pora - fajnie się komponuje:)))
Panie Macku - proszę spróbować w ten sposób:)))
Pozdr:)
~Didi @ 2008-08-11
Jeszcze nigdy w życiu nie zrobiłam i nie jadłam tak pysznej lasagne!! Tylko rzeczywiście sos beszamelowy trzeba stosować z umiarem!! ABSOLUTNIE PRZEPYSZNE!!
~Grzesio @ 2008-02-13
Robiłaem kolka razy lasanię z tego przepisu i wszystko. Wyszło smacznie. Robię w ten sam sposób spagetti po bolońsku.
Do sosu beszamelowego daje mało gałki, a w ogóle nie daję czosnku.
Polecam ten przepis, gotowac trzeba z wyczuciem.

Marchewki do sosu nie dodaję, bo mi ona nie pasuje i koniec.
~Anni @ 2008-02-13
A u mnie wtopa; w otrzymanym wg przepisu daniu czuło się jedynie beszamel i beszamel; smak gałki muszkatałowej zabił wszystko inne. Ot wyszukany sposób żeby otrzymać semi jadalną zapiekankę muszkatałową :((( Mniej beszamelu!!
~Teresa @ 2007-12-05
Nie rozumiem! Są różne wersje sosu bolońskiego. Z boczkiem, winem, mięso często jest siekane. Są oczywiście też wersje bez włoszczyzny i z ziołami.
~Rossana Iwicka @ 2007-12-05
Panie Maćku kochany! Błagam Pana niech Pan wprowadzi poprawki do tej nieszczęsnej lasagne!!! Żadna gospodyni z Bolognii nie podpisze się pod tym sosem!!! pkt.1-1 maksymalnie 2 ząbki czosnku
pkt.2-do sosu bolognese ngdy, przenigdy nie dodajemy ziół
pkt.3-na oliwie smażymy, cebulę, kawałek marchewkiutartej na tarce i dodajemy kawałek selera naciowego(5cm dł).

To tyle, proszę spróbować.
Pozdrawiam serdecznie Rosana
~Ainef @ 2007-11-29
przepis na lasagne z sosem bolońskim jest wyśmienity.Bardzo łatwo sie go robi,Ja piekę w piekarniku o tem.200 stopni przez 30 minut.,z dużą porcją sosu beszamel. po tym czasie jest gotowe i bardzo dobre.Robiłam już około 10 razy. Zawsze sie udaje i wszystkim smakuje.Dziekuję.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane