Nalewka wiśniowa

Składniki:
  • 1 l spirytusu
  • 600 ml wody
  • 1 kg czarnych wiśni
  • cukier
Sposób przyrządzania:
Z dojrzałych wiśni usuwamy ogonki, owoce płuczemy i wsypujemy z małą ilością cukru do butli lub gąsiorka. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus (600 ml) z przegotowaną i ostudzoną wodą. Pamiętajmy, że robiąc nalewkę na owocach, zawsze zalewamy je wódką, a nie samym spirytusem. Zalewamy wiśnie płynem, zakorkowujemy i stawiamy w zacienionym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas nalewkę mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy resztę spirytusu. Wreszcie po 3 miesiącach nalewkę filtrujemy i zlewamy ją do butelek. Zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Wiśnie w gąsiorku zasypujemy cukrem i mieszamy. Po jakimś czasie otrzymujemy syrop, którym możemy posłodzić naszą wytrawną nalewkę albo podawać syrop, jako delikatniejszą i słodszą wersję nalewki dla pań. Prawda jest taka, że nalewka bez cukru się nie karmelizuje. Jeśli ją bardzo posłodzimy, to po dłuższym leżakowaniu nabierze brązowego koloru. W niektórych przepisach zaleca się dodawanie karmelu, na początku procesu robienia nalewki, po to, żeby ją sztucznie postarzyć. Nalewka powinna leżeć około pół roku. Najsmaczniejsza jest wiśniówka na wiśniach nie drylowanych, ale ponieważ po 2-3 dniach z pestek uwalnia się cyjanek, radzę wiśnie wydrylować i osobno na 2-3 dni zalać pestki spirytusem z wodą. Potem płyn zlewamy do gąsiorka z wiśniami, a pestki wyrzucamy. Osobiście pomimo przestróg używam do nalewki wiśni w całości. Nalewki powinniśmy nastawiać przed Bożym Narodzeniem, wtedy możemy pierwszą butelkę otworzyć na Wielkanoc, w międzyczasie ćwicząc silną wolę.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-23
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Napoje alkoholowe
Komentarze do tego przepisu:
Gosia89 @ 2014-08-26
Dlaczego robiąc nalewkę na owocach powinno zalewać się ją wódką a nie od razu spirytusem?
Jakub Kuroń @ 2014-07-29
Trzy miesiące liczysz od zalania wiśni wódką. Ale po tych 3 miesiącach to dobrze jest odstawić wiśniówkę na kolejne 3 miesiące w ciemne miejsce. Bardzo zyskuje na smaku, co pewnie samemu zauważysz.
~Kart @ 2014-07-28
Czy te trzy miesiące do filtracji to liczyć od początku, czy od dolania alkoholu?
~Jacek S. @ 2014-07-24
Zamiast mieszać SPIRYTUS z WODĄ , nie lepiej zalać KUPNĄ WÓDKĄ ???
~Jacek S. @ 2014-07-24
A ile cukru trzeba dodać ?
~antyrakowe pesteczki :) @ 2014-07-24
Ludzie, ten cyjanek występuje właśnie w ilości leczniczej! Nie ma co sie dziwić, że ci, którzy od zawsze jedzą jabłka z pestkami, robią kompoty z pestkami cieszą się lepszym zdrowiem. Pestki z moreli są jednym z najbardziej znanych metod walki z rakiem [wyszukują i zabijajaą TYLKO komórki rakowe-bez szkody dla organizmu]. Inne pestki (chodzi oczywiście o miękkie środki-"migdałki") również! Ludzie płacą grube pieniądze za to, a propaganda wbrew temu krzyczy, że to niezdrowe.. Nie dajcie sie ogłupić. :)
~wódka @ 2014-07-24
spirytus z wodą = wódka
Kumasz Jarku?
~jarek @ 2014-07-17
Nie rozumiem.W składnikach pisze tylko o spirytusie a w opisie,ze owoce trzeba zalać wódką,więc się pytam ile tej wódki?
smiling @ 2014-06-15
podobnie robię , jednak dryluję , pozostawiam 10% z pestkami - to wystarcza na dobry smak a czasem dryluję wszystkie i dodaję gorzkie migdały -i w ten sposób zaostrzam smak pozdrawiam
~oobe @ 2013-09-20
pyszna jest ;) najlepsza jaka degustowalam..zrobilam z pestkami-dodały tylko specyficznego posmaku, wiec osobiscie wole i polecam z pestkami..
1  2  3  »  
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.