Kiszka ziemniaczana

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 g łoju lub innego tłuszczu
  • jelita wieprzowe (ok. 2 metrów)
  • 50 g słoniny
  • 1 duża cebula
  • suszone zioła (majeranek, cząber, czarnuszka)
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Łój lub tłuszcz przesmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączamy z nadmiaru soku, dodajemy tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wypełniamy tą masą oczyszczone jelita (nie upychamy masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązujemy, po czym wstawiamy kiszkę do nagrzanego do 180ºC piekarnika, polewamy topioną słoniną i pieczemy około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwamy, żeby uniknąć pęknięć, polewamy tłuszczem i obracamy na drugą stronę. Podajemy pokrojoną w plastry i polaną skwarkami lub śmietaną.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-09
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Bezmięsne
Kategoria:
Potrawy z ziemniaków
Komentarze do tego przepisu:
~eva @ 2008-06-06
kiszka jest the best niech się schowa kiełbasa
~stanisław @ 2007-06-07
ten sam przepis w przygotowaniu, ale nie dajemy kiszki do piekarnika, tylko we wrzątek, ok 95 stop C, nie dopuszczamy do wrzenia, nie można przykrywać pokrywką garnka. Jeśli jest za dużo soku z ziemniaków można dołożyć do ciasta kaszy manny( grysik po krakowsku)
To prawdziwa perełka wśród przepisów. jeszcze pamietam tą kiszkę autorstwa babci. Pychotka. Gdy była zimna, to ją obsmażaliśmy na złoto na tłuszczu ze skwarkami.
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.