Pierogi z mięsem

Składniki:
Farsz mięsny
  • 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
  • 2 cebule
  • 30 g masła, sól, pieprz
Ciasto pierogowe
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • ew. 1 jajko
Sposób przyrządzania:

Farsz:


Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Dodajemy cebulę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać do niego 50 g szynki lub wędzonki, lub trochę wywaru z mięsa.


Ciasto


Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.

Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-24
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Potrawy z mąki i jajek
Komentarze do tego przepisu:
Pepper @ 2009-06-13
mery @
Myślę że, z tej ilości mąki powinno się "udać, ulepić" tych pierogów ok. 25-30( liczy się grubość ciasta,oraz wielkość powyższych..:-) ) ...Co do ilości porcji...tutaj już liczą się... predyspozycje zjadających
Pozdrawiam..
mery @ 2009-06-12
czy duzo pierogów i na ile osób jest ten przepis
mariolek @ 2008-12-03
zrobilam dzis wyszły pyszne
~Betinka @ 2008-11-05
Pyszne. I tyle.
~babciad @ 2008-10-28
Dziś robię pierożki wg przepisu Pana Kuronia. Nie wiem tylko w jakim celu jeszcze raz przesmaża się farsz? Chcę zaskoczyć moje wnuczki.
~***karolina*** @ 2008-10-13
wlasnie robilam pierogi z tego przepisu brakslow sa REWELACYJNE!! polecam i dziekuje za ten super przepis :-))
~nieznany @ 2008-03-14
lol moze dobre bedzie
~Flesz @ 2008-01-26
Ja myślałem że ruskie to z grzybami
lewy @ 2007-04-30
Mieso rosolowe, to miso na którym ugotowalas rosol. Najlepsze jest mieso mieszanen - wolowina, kura troche cieleciny. Zobacz tez przepis na rosol.
~marta @ 2007-04-30
co to znaczy mieso rosołowe? i czy mieso ugotowane przepuszczam przez maszynke. pierwszy raz bede robic czy jest cos na co powinnam zwrócić uwage?
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.