Pasztet mięsny

Składniki:
  • 500 g tłustej wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 300 g cielęciny
  • 200 g wątroby cielęcej lub drobiowej
  • 250 g słoniny do wyłożenia formy
  • 4 jajka
  • 200 g czerstwej bułki
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz
  • 100 g suszonych prawdziwków (innych grzybów więcej)
  • tarta bułka
Sposób przyrządzania:
Tłustą wieprzowinę kroimy na drobne kawałki. Jeżeli jest zbyt chuda musimy dodać trochę podgardla. Obsmażamy na patelni, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy. Grzyby moczymy, a kiedy spęcznieją, wodą spod grzybów zalewamy czerstwą bułkę. Wszystkie te składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo przepuszczamy trzy razy przez maszynkę. Dodajemy jaja, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Następnie formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem, przyprószamy tartą bułką. Na dnie układamy plastry słoniny. Wkładamy masę pasztetową, wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możemy położyć paseczki słoniny w kratkę. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na półtorej godziny. Pasztet najlepszy jest po 2 dniach.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-30
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Kiełbasy i wędliny
Śniadanie Wielkanocne
Komentarze do tego przepisu:
~Roma @ 2013-12-23
Panie Macieju dobrze i pysznie maja tam z Panem anioły
~goncia @ 2013-11-29
Panie Maćku Pan już w RAJU pichci a ja dalej szukam Pana przepisów bo rewela :):) do zobaczenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~doktorek @ 2008-03-09
Panie Macku! Pewnego dnia podawał Pan przepis na pasztet z zająca, zrobiłem i był wspaniały!! Niestety nie zapisałem sobie. Święta sie zbliżają zając w zamrażalce, tylko przepisu Pana brakuje. Panie Macku, wszyscy internauci prosze o przepis
~Robert @ 2008-02-15
Panie Maćku wielkie dzięki.Pasztecik rewelka
~Zbig @ 2007-12-13
Dziękuję!
Maciej Kuroń @ 2007-12-13
Około 200 stopni.
Smacznego!
~Zbig @ 2007-12-12
W jakiej temperaturze piec ten pasztet?
~Piotr @ 2007-12-10
Podobny skład mięsny stosowałem przy wyrobie pasztetu z nutrii.
Zamiast wołowiny i cielęciny dawałem mięso nutrii.
Pasztet jest naprawdę wspaniały.
~katarzyna @ 2007-04-07
Wspaniale mi wyszedł. Bardzo dziiekuje za natchnienie.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane