Słonina wędzona

Składniki:
  • 2 kg słoniny
  • 90 g soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, ew. 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Sposób przyrządzania:
Płaty schłodzonej, świeżej słoniny kroimy w prostokąty. Z 4 łyżek soli i pieprzu przygotowujemy mieszankę i połową nacieramy każdy płat ze wszystkich stron. Łyżkę mieszanki wsypujemy na dno kamionkowego naczynia i układamy prostokąty słoniny, zawsze skórą do dołu. Na koniec posypujemy wierzchnią warstwę resztą mieszanki, ewentualnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy na 7 dni. Potem wyjmujemy słoninę i nacieramy łyżką soli. Ponownie układamy w naczyniu. Soloną słoninę możemy przechowywać przez pół roku. Możemy również poddać ją wędzeniu. Wtedy po pierwszym soleniu trzymamy ją w naczyniu przez 2 tygodnie, płuczemy i suszymy w przewiewnym miejscu przez kilka godzin. Wędzimy słoninę przez 3-5 dni w zimnym dymie, aż zrobi się złocista. Jeśli chcemy, to po osuszeniu, przed wędzeniem, możemy słoninę posmarować papryką. Słoninę wędzoną możemy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przez ponad pół roku.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-05
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Kiełbasy i wędliny
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.