Flaki po warszawsku

Składniki:
  • 1,5 kg flaków wołowych – oparzonych i oczyszczonych
  • 2 l rosołu lub wody
  • 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 pory
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • po ćwierć łyżeczki: zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego pieprzu, kolendry, gorczycy i kminku
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • ewentualnie 2-3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Szorujemy je, czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około kwadransa. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem, ale teraz już używamy do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 4 godziny. W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko kroimy na paseczki i wrzucamy z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodajemy je do flaczków. Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle, dodajemy później mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ja niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków i przyprawiamy je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodamy przyprawy solimy flaczki i gotujemy je na małym ogniu przez 20 minut. Jeżeli używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-30
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Wołowina i cielęcina
Potrawy mazowieckie
Przepisy na zimę
Komentarze do tego przepisu:
kusy @ 2008-11-16
A koże ktoś zna przepis na pulpety mięsne do flaków?
~Izabela @ 2008-09-29
Flaczki są super,zjedzone błyskawicznie.Polecam
~Szyna @ 2008-05-17
Flaczki jak marzenie.Moje pierwsze i od razu bardzo udane.Pycha!
~ciotkamatylda @ 2007-11-01
wczoraj zrobiłam,już jedliśmy..
pyszne jak zawsze
~Kazik @ 2007-07-16
Flaki bardzo mi podeszły i do dziś zajadam. Wszystko zrobiłem po przepisie i wyszło.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane