Zupa krem z pieczarek

Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 l wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml gęstej, słodkiej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • masło
  • sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy - nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-04-03
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
ania_kaczusia @ 2010-11-18
właśnie wczoraj zrobiłam swoją pierwszą w życiu zupę - w/w krem z pieczarek :) po prostu przepis super - smak idealny :)) polecam :)
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane