Pęczak

Składniki:
  • kasza pęczak
  • woda
  • tłuszcz, np. masło
Sposób przyrządzania:
Na jedną porcję kaszy odmierzamy 2,5 porcji wody. Pęczak musi dochodzić dość długo, ale jest bardzo smaczny, tym samym wart zachodu. Wodę gotujemy, solimy, dodajemy łyżkę tłuszczu i wreszcie do wrzątku wrzucamy wcześniej odmierzoną ilość kaszy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Później zawijamy w koc, lub wkładamy pod kołdrę, czy pierzynę i czekamy kilka godzin, aż całkowicie wchłonie wodę. Pęczak jest dobrym dodatkiem do zup typu krupnik, ale smakuje również jako dodatek do mięs i sosów. Można od razu w trakcie gotowania dodać do niego dwa małe suszone grzybki albo trochę wywaru z grzybów, ewentualnie ugotować go na gotowym wywarze warzywnym, czy mięsnym. Smaczny jest z sosami i posypany odrobiną zieleniny.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-05-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryż i kasze
Komentarze do tego przepisu:
Jakub Kuroń @ 2013-06-11
A szkoda bo to świetna kasza.Już niedługo podam fajny przepis na sałatkę z pęczakiem.
~sabeklord @ 2013-06-10
a poza tym pęczak jest w polsce nie doceniany
~sabeklord @ 2013-06-10
Świetne
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.