Borówki lub żurawina do mięsa

Składniki:
  • 1 kg borówek lub żurawiny
  • 1 kg gruszek lub jabłek
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru
Sposób przyrządzania:
Borówki przebieramy, sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Wodę gotujemy z cukrem, wrzucamy borówki i gotujemy razem przez 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy obrane jabłka lub gruszki bez ogonków i gniazd nasiennych. Gotujemy razem kolejne 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorące borówki przekładamy do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-05-21
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przetwory
Komentarze do tego przepisu:
~stanisław olczak @ 2013-08-14
tak musi być.
~pchełka @ 2013-07-29
mam pytanie a co z gruszkami je też do słoika z borówkami razem
DPS @ 2008-07-20
Doskonały przepis i pyszne borówki, robię takie od lat, świetne!
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane